Sänkt vattennivå med minst tio meter, jättelika studsmattor över gruvhålen, en hängbro, nya gångstigar och en helt ny ljussättning av området, som rensas från växtlighet för att återskapa den karga industriella karaktären. Det är några av förslagen för att locka fler besökare till gruvområdet på Utö.
De spektakulära gruvhålen på Utö, med anor från 1100-talet, anses vara Sveriges äldsta järnmalmsgruvor. Denna unika kulturhistoriska miljö i kombination med den vackra skärgårdsnaturen borde kunna locka fler besökare, menar den ekonomiska föreningen Destination Utö, som samlar många av öns företag inom besöksnäringen. Särskilt under andra perioder än den redan fullbelagda sommaren. Med hjälp av 100 000 kronor i bidrag från Tillväxtverket har föreningen därför gett ett konsultföretag i uppdrag att utreda hur man kan utveckla gruvområdet som besöksmål. I förra veckan presenterades förslaget.
– Vi fick det här uppdraget för att man vill göra området mer tydligt, att man ska se gruvorna ordentligt och tydliggöra kulturhistorien, förklarade Desirée Johansson, landskapsarkitekt på Tyréns.
För att återskapa den karga, industriella karaktär som området en gång hade föreslår man att sly och annan växtlighet rensas bort. Dessutom vill man sänka vattennivån i den 215 meter djupa Nyköpingsgruvan med åtminstone 10 meter. När gruvorna var i drift pumpades vattnet hela tiden bort och längs klippväggarna löpte stegar för gruvarbetarna. Genom att sänka vattennivån ska man få en tydligare känsla av dessa svunna tider och från en bryggliknande utkiksplattform ska man kunna se ner i gruvhålet. Nya promenadstigar och en hängbro över långgruvan föreslås också.
– Det får gärna vara lite svajigt och spännande så att man upplever att det är lite farligt.
Det nuvarande Gunnebostängslet runt gruvhålen ersätts av nya staket med inslag av rustikt cortenstål. Och belysning av bergväggar och promenadstigar ska locka till besök även kvällstid under de mörkare årstiderna.
Sedan tidigare planeras en höghöjdsbana i området, alltså vajrar, linbanor och hängbroar som spänns mellan träden för lek och klättring. Tyréns förslår även jättelika studsmattor som spänns över gruvhålen, bergsklättring på bergväggarna, dykning i gruvhålen samt uthyrning av båtar och andra flytetyg. Allt för att locka mer äventyrslystna besökare.
Prislappen för att genomföra förslagen uppskattar konsulterna till cirka 11 miljoner kronor plus moms – men då är varken äventyrsattraktionerna eller upprustningen av en stödmur som håller på att rasa vid Nyköpingsgruvan inräknade.
– Vi har inte lyckats få fram de två miljoner som behövs för att rädda det som håller på att falla, konstaterade Skärgårdsstiftelsens vd Lena Nyberg och syftade på den fallfärdiga muren.
Det är Skärgårdsstiftelsen som äger området och det är ingen hemlighet att organisationens ekonomi är hårt ansträngd. Dessutom tvivlar Lena Nyberg på att stiftelsens styrelse – om de får frågan – skulle bejaka alla delar av förslaget. Särskilt äventyrsanläggningen och ljussättningen kan vara känsliga inslag i ett område som inte bara är fornminnesklassat utan också ligger i ett naturreservat.
– Och vem bekostar driften av det här? tillade hon.
Någon finansiering för att genomföra projektet finns inte, men Destination Utö kommer under vintern att samtala med Skärgårdsstiftelsen för att undersöka om förslaget eventuellt kan bli verklighet. Thomas Hjelm är föreningens ordförande:
– Gruvan är en resurs som borde kunna locka folk under höst, vinter och vår. Nu kommer nästa fas, ska vi försöka skrapa ihop pengar till hela projektet eller delar av det? Nu ska vi gå från resurs till produkt och produkter tjänar man pengar på.