
Foto: Bengt Oberger
Tillsammans med lokala partners ska WWF på tre ställen längs Sveriges Östersjökust nu bland annat restaurera våtmarker, etablera vandringsvägar för fisk och testa nya metoder för att motverka erosion.
Nu startar en landsomfattande satsning för att återskapa livsmiljöer i kustnära grunda vikar.
– Huvudsakligen handlar det om restaureringsprojekt för att återskapa Östersjöns livskraft, säger Inger Näslund, expert på hav och fiske på WWF som står bakom projektet. Satsningen finansieras av Svenska Postkodlotteriet och ska löpa fram till slutet av 2023.
Tre områden längs kusten har valts ut: Stockholms skärgård, Höga kusten i Ångermanland och biosfärsområdet Kristianstads vattenrike i Skåne.
– Vi vill visa att problemställningen finns längs hela kusten. Gör man en gemensam satsning kan man se vad man kan ta med sig till andra områden, men också vilka specifika saker man behöver titta på vid enskilda ställen, säger Inger Näslund.
I Stockholms skärgård kommer man att jobba tillsammans med länsstyrelsen, Skärgårdsstiftelsen och Sportfiskarna, och framförallt satsa på att återskapa våtmarker.
– Det är i skärgården som på många håll på landsbygden, att våtmarker har fått växa igen eller dikats ut. Vi behöver få levande våtmarker igen. Dels för den biologiska mångfalden, eftersom många arter trivs där, men också som vattenfilter för att fånga upp näringen från land och minska övergödningen. I kombination kan man också jobba med fiskvandringsvägar för att till exempel gäddan lättare ska kunna föröka sig och öka i antal, säger Inger Näslund.
Ett första konkret projekt är en större våtmark och gäddfabrik som under året planeras etableras på Ålö gård. Här pågår för närvarande en dialog med markägare.
Utöver våtmarkerna ska även en ny metod för att motverka och reparera skador från erosion på havsbotten testas i skärgården. I Skåne kommer projektet också att innefatta etablering av ålgräsängar.
Samtidigt ska projektet engagera och involvera allmänheten, och skolbarn i synnerhet, genom exempelvis uteklassrum och temadagar.
– Det kan också bli aktuellt med medborgarforskning, där alla som är ute i skärgården kan göra observationer på olika indikatorer, till exempel algblomning, grodor eller fåglar vid våtmarkerna, säger Inger Näslund.