I regeringens förslag till ny strandskyddslagstiftning föreslås skärpning av strandskyddet i högexploaterade områden och lättnader i områden med lågt exploateringstryck. Stockholms skärgård kommer till största delen att märka av skärpningarna tror skärgårdsregionrådet Gustav Hemming (C).
Regeringen presenterar nu ett förslag på en ny strandskyddslagstiftning där strandskyddet ska göras om i grunden genom ökad differentiering, som innebär både lättnader och skärpningar jämfört med gällande strandskydd.
Lättnader i strandskyddet ska enligt förslaget ske med fokus på landsbygder. Bland annat ska det vara enklare att få bygga strandnära och skapas bättre förutsättningar för bostäder och näringsverksamhet i områden med lågt exploateringstryck. Denna typ av områden kallar regeringen Strandnära utvecklingsområden och ska ge kommunerna större möjligheter att bygga strandnära. Kommunernas inflytande kommer att stärkas genom att de direkt kan använda reglerna för strandutvecklingsområden, som tillåter både bostadshus och småskalig verksamhet. Så här kommenterar skärgårdsregionrådet Gustav Hemming (C) den delen av lagförslaget:
– Den här lagstiftningens lättnader kommer nog i huvudsak komma andra delar av landet till del. Det kan dock eventuellt bli lättnader, av vad jag kan bedöma, i delar av Norrtälje kommun, delar av Södertörn möjligen, kanske även åt Nykvarnshållet, på fastlandssidan av länet.
Det kan dock bli svårt att bedöma vad som är strandutvecklingsområden och inte anser han.
– När det gäller skärgården så noterar jag, och det tycker jag är bra, att man har skrivit att möjligheten till utveckling och nödvändig samhällsservice för permanentboende på centrala öar i skärgården, behöver beaktas. Med centrala öar uppfattar jag att det bland annat är för att omhänderta de synpunkter vi har haft från Region Stockholm, där vi har lyft kärnöarna, att de behöver ha särskilda villkor. Men det blir en tolkningsfråga, säger Gustav Hemming.
Förstärkt strandskydd ska finnas för att värna obrutna strandlinjer och den allemansrättsliga tillgängligheten och miljön i områden som är starkt, exploaterade skriver regeringen.
– Delar av Stockholms skärgård kan bedömas ha högt efterfrågetryck på fritidsbostäder och det är ett kriterium för att man ska vara särskilt restriktiv. Men man skriver inte att det är hela skärgården, man skriver på andra ställen att det finns ställen även i Stockholm skärgård som inte har hög exploateringsgrad, säger Gustav Hemming.
Hans analys är att förslaget kanske kan innebära lättnader på några håll men det mest troliga är att det övervägande kommer att skärpa strandskyddet i Stockholms län.
– Man kan säga så här, det är bra att det åtminstone finns ett trumfkort här för kärnöarna att ta till, men vad det är värt är väldigt svårt att säga i dagsläget. Jag säger som tidigare, det här är förändringar i strandskyddet som kommer bli svåra att bedöma. Det kommer att ligga på länsstyrelserna och domstolarna att avgöra vad som väger tyngst. Det som är bra, är att man är tydlig med att tillämpningen av det här nya förslaget noggrant ska följas och endast efter fem år ska man utvärdera lagstiftningen. Jag tror inte att sista ordet är sagt när det gäller strandskyddet, säger Gustav Hemming.
Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juli 2022.
Text: Sofia Broome
Text: Ylva Bergman