Skärgårdsstiftelsens planerade hyreshöjningar på Utö riskerar bli en följetång i hyresnämnden. Diskussionen handlar om vad som får anses vara skälig hyra.
Efter att Skärgårdsstiftelsen i somras sade upp det avtal med Utö gruvområdes förening (UGF), som reglerar hyreshöjningar för deras fritidshus på Utö och Idö var planerna att se över hyrorna för bostäderna på öarna, med avsikt att gå mot marknadshyror. Föreningen är nu beredd att ta strid mot stora hyreshöjningar.
– Skärgårdsstiftelsen kommer inte att få sätta någon marknadshyra som de tror att de kan göra. De måste följa bruksvärdesprincipen. De jurister vi har pratat med säger att om höjningen blir mer än fem procent så ska vi gå till hyresnämnden, säger Johan Silversparre, ordförande i UGF.
Bruksvärdesprincipen handlar om det praktiska värde en bostad har för hyresgästen. Värdet bestäms till exempel av hur bostaden är byggd, skicket, närhet till service med mera. Hyresnivån ska vara skälig och inte ligga påtagligt högre än andra jämförbara objekt.
– Det finns en massa svårigheter i det här. Hur ska du hitta en hyresbostad som är lika i storlek och standard och som ligger på en ö, undrar Bengt Lundström, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.
Björn Strenger som är jurist på Skärgårdsstiftelsen håller med om problematiken.
– Man får pröva sig fram, våra objekt är så pass unika. Det är ingen exakt vetenskap, marknaden betalar vad marknaden vill betala. Men lagen är otydlig.
För ett av husen på Utö på 70 kvadratmeter är nuvarande hyra 43 200 kronor i årskostnad. Då tillkommer sotning, el, sophämtning och underhåll.
– Jag vet inte vad fritidshus i skärgården kostar, men det låter inte alls så billigt, säger Bengt Lundström.
När Skärgårdsstiftelsen annonserade ut nya hyresobjekt kring årsskiftet hade man höjt hyran på ett av husen med 300 procent.
– Lagen sätter ingen gräns för hyreshöjningar. Om hyran ligger exceptionellt lågt kan den höjas ordentligt, säger Bengt Lundström.
Nya hyresgäster kan alltid beststrida hyran till hyresnämnden, men om hyresgästen accepterar hyran så kan det rent praktiskt bli så att hyresnivån för lediga hus ändå höjs kraftigt.
– Om jag som hyresgäst kräver det så måste hyran förhandlas, men ingenting blir olagligt innan man bestrider det. Ingen lär väl överklaga om man ingått ett avtal, säger Bengt Lundström.
I de fall där en direkt jämförelse inte kan göras, gör Hyresnämnden en allmän skälighetsbedömning. Den innebär att man tittar på hyresläget på orten tillsammans med det material som parterna framför.
Fakta/Hyresobjekt på Utö
Några av Skärgårdsstiftelsens nyligen utannonserade hyresobjekt. Tidigare pris inom parentes:
• Slottlängan, Utö, 25, kvm Årshyra 33 000 kronor, (14 240)
• Kroka 4, Utö, 15 kvm, Årshyra 30 000 kronor, (11 801)
• Backstugan, Idö, 38 kvm, 38 000 kronor, (32 200)
• Västra Ängsholmsstugan, 23 kvm, 46 000 kronor, (28 208)