Efter omorganisationen och nedskärningarna av Skärgårdsstiftelsens fältpersonal har ledningen fått hård kritik av de anställda ute på öarna, men den inre kretsen av stiftelsens styrelse stödjer Skärgårdsstiftelsens vd Anna Waxin.
Den omorganisation som Skärgårdsstiftelsens ledning beslutat om innebär att stiftelsen skär ner på sin fältpersonal. Personalen varnar för att nedskärningarna kommer att leda till stora försämringar i naturreservaten.
I dag består Skärgårdsstiftelsens fältorganisation av 31 personer – inklusive fem vakanser – som delar på 20,3 heltidstjänster, enligt en personallista som Skärgården tagit del av.
Efter omorganisationen kommer antalet tjänster skäras ner till 13 personer fördelade på 10,6 heltidstjänster (nio på heltid och fyra på 40 procent).
Det innebär en halvering av tjänsterna, om man räknar med vakanserna.
Skärgården ställde tre frågor till arbetsutskottet i Skärgårdsstiftelsens styrelse:
1. Står du bakom ledningens nya organisation med en kraftig nedskärning av fältpersonalen?
2. Anser du att den nya organisationen uppfyller paragraf 2 i stiftelsens stadgar, där det bland annat står att stiftelsen ska beakta den bofasta befolkningens intressen?
3. Skärgårdsstiftelsen grundades med skattemedel för att skapa en positiv utveckling i skärgården. Anser du att stiftelsen uppfyller det målet?
Elisabeth Thand Ringqvist (C), ordförande för styrelsens arbetsutskott.
1. Omorganisationen är en operativ fråga som vi gett vd mandat att hantera. Så det är klart att jag står bakom vd.
2. Ja, och jag står helt och hållet bakom vd:s slutsatser av de stadgar vi har och den budget vi har.
3. Absolut! Och vi gör den här omorganisationen för att vi ska kunna göra det även framåt. Vårt mål i den vision vi lagt fast är att bidraget från den kommersiella delen ska öka.
Harry Bouveng (M), förste vice ordförande
1.Enligt den redovisning jag fått så är det 5,6 heltidstjänster. Sedan är det så att fältorganisationen är en operativ fråga som vd rår över. Jag står bakom vd.
2. Stiftelsen har sina stadgar att följa och givetvis även i den del som avser att beakta den bofasta befolkningens intressen. Men precis som världen i övrigt behöver man följa den utveckling som sker i tiden och anpassning behöver ske i samklang med denna. Att inte anpassa sig till omvärldsförändringar vore snarare att inte beakta dessa intressen.
3. Ja, det får man väl säga. Sedan ska stiftelsen också leva upp till sina ägares direktiv och där ingår att sköta om sin affär. Huvudintressenterna Region Stockholm och Stockholms stad vill ju ha en utveckling av verksamheten och att den så småningom ska vara mer självfinansierande. Stiftelsen måste kunna leva på en marknad.
Carl Kangas (S), andre vice ordförande
1. Skärgårdsstiftelsen befinner sig i en förändringsresa och det är vd som leder det operativa arbetet. Utifrån den ekonomiska ramen som sattes av den blågröna majoriteten i Region Stockholm den här mandatperioden – och som innebär en miljon mindre i budget per år för stiftelsen – så har styrelse, kansli och vd att förhålla sig till det.
2. Det är för tidigt att utvärdera den här nya organisationen. Jag förutsätter att Skärgårdsstiftelsen fortsatt kommer att verka för att bevara skärgårdens egenart och göra den mer tillgänglig och därmed beakta även den bofasta befolkningens intressen. Skulle någonting visa på motsatsen kommer jag och mitt parti vidta åtgärder.
3. Jag är boende och engagerad i en skärgårdskommun och jag är stolt över Skärgårdsstiftelsen och arbetet som den gör. Men när det gäller skärgårdens utveckling i stort så är det förstås viktigt att alla länkar i skärgårdskedjan fungerar. Just nu finns det gott om arbetstillfällen. Men det behövs bostäder, skola och fungerande transporter.
Elsemarie Bjellqvist (S)
– Jag är riksdagsledamot och har tyvärr ingen tid nu. Hänvisar till vd som har tagit beslutet.
Lars Svärd (M)
– Det här är en operativ fråga. Jag hänvisar till vd.