Det äkta paret och folkduon Anci och Mats Nordwall släppte i fredags sin debutskiva ”Nordwall”. Releasekonserten hölls på spelmännens egen ö,
Ingmarsö, och publik från när och fjärran hänfördes av duons samspel och sväng.
När alla 70 stolar fyllts och sorlet lagt sig tar Anci och Mats spelningens första toner och publiken blir knäpptyst. Nyckelharpan och citterns samklang trollbinder åhörarna.
– Det var jättefint. De spelar med stor närhet. Det är häftigt att Mats följer Anci bara genom att titta på henne, säger Helena Rabe efter spelningen. Helena har, liksom många andra tagit sig ut från stan bara över dagen för att lyssna på duon.
Sussie Mattsson har åkt ända från Uppsalatrakten för att få höra musikerna spela.
– Det var värt hela vägen. Det här var fantastiskt. De är så duktiga och så samspelta. Och det är ett jättebra arrangemang också, säger hon.
Emellan låtarna berättar duon om hur debutskivan kom till och andra spännande anekdoter om var musiken har fört dem. Men hur möttes det musikaliska parets vägar och vad är hemligheten till deras sammansvetsade spel?
– Vi träffades 2009, då hade vi känt till varandra rätt länge. Jag är uppvuxen här på ön och Mats föräldrar hade sommarställe här. Jag hade tänkt ganska länge att jag skulle höra av mig och tillslut skickade jag ett mail och frågade om vi skulle spela ihop. Mats kom över och det slutade med att vi spelade i fem timmar i sträck nästan varje kväll en hel vecka, berättar Anci.
Efter ett halvår stod det klart att det fanns mycket mer bakom musiken.
– Det fick ta tid innan vi hade en relation eftersom musiken stod på spel, säger Anci.
Tillslut vågade de satsa på både musik och kärlek och 2011 gifte de sig. Mats som bodde i stan och levde på att bygga och reparera gitarrer, fick sin gitarrverkstad klar på Ingmarsö 2012 och flyttade då ut.
Anci har spelat nyckelharpa sedan hon var 18 år. I början spelade hon med Åke Öhman på Husarö som sa att hon borde gå på kurs. Sagt och gjort och 2010 var hon en så skicklig folkmusiker att hon utnämndes till riksspelman.
– Det var som att spela för Idoljuryn. De visade inte en min, minns Anci.
Mats är skolad i fiol och med föräldrar som sysslade med folkmusik föll sig hans musikaliska väg naturlig. Efter svängar genom både klassisk och irländsk musik och amerikansk bluegrass har han nu hittat hem i den svenska folkmusiken tillsammans med Anci.
– Jag gillar att inte riktigt veta vad jag ska ta för ackord, säger Mats som lyhört kompar Ancis melodi på nyckelharpan.
På skivan finns det låtar från olika tidsåldrar, bland annat från tidigt 1800-tal. Det är en häftig och svindlande känsla att få vara den som bevarar musiken och för den vidare framåt, menar båda två
– Det är härligt att tänka att någon annan har gjort det här för 100 år sedan och att man är med i kedjan, säger Mats.
Hur är det att spela ihop?
– Det är väldigt intimt. Det är häftigt hur man kan påverka den andres spel bara genom sitt eget spel. Det är så nära man kan komma varandra. Det blir inte riktigt så intimt när man har publik, säger de och ler lite generat.
För ett år sedan bestämde de sig för att spela in en skiva. Då Mats är gitarrbyggare uppenbarade sig ett ypperligt tillfälle för skivinspelning när en bekant, som är skivproducent, beklagade sig över att gitarren inte lät något vidare.
– Jag byggde honom en gitarr mot att han spelade in vår skiva. De kom ut en helg i september förra året och vi spelade in skivan i vårt vardagsrum, berättar Mats för publiken mellan låtarna.
Inspelningen gick bra sånär som på de högljudda Waxholmsbåtarna som passerade södra Ingmarsö där paret bor.
– Vi fick pausa när båtarna åkte förbi, som tur var var det inte mitt i sommaren och trafiken var lite lugnare.
Efter fredagens spelning ringlade kön till skivförsäljningen lång i bygdegården och musikerna fick signera skiva efter skiva.
Vad händer nu efter skivsläppet?
– Vi lägger kanske ut några av låtarna på Spotify och så har vi lite spelningar inbokade i sommar, säger Mats.
– Nu vill vi vänta och se vad vi får för reaktioner på skivan. Det kanske blir en till skiva om några år men först vill se vart det bär med den här, säger Anci.
Efter spelningen bjöd spelmännen på fika med bullar och kaffe och utanför strålade solen. Åhörarna gick igenom vad de just fått uppleva och vid varje bord var man rörande överens om att duon är något alldeles speciellt.
– De är ju suveräna, de kompletterar varandra så bra, säger Barbro Wendt som åkt hela vägen från Åland för att lyssna. Hon spelar själv folkmusik och har spelat med Anci och Mats på spelmansstämmor i landet.
Charlotta Weigel bor i Stockholm och har tidigare jobbat tillsammans med Anci på Taxi Stockholm
– Jag sysslar inte själv med musik men jag har alltid älskat när Anci spelar. Vi har alltid försökt att få henne att spela på personalfester och det har väl hänt en eller två gånger under 15 års tid. Man får ta vara på tillfällen som detta, när de ställer sig på scen, säger hon.
När de sista i publiken lämnat bygdegården packar makarna ihop allt ljud, blommor och skivor som inte blev sålda denna gång på flakmoppen för att köra hemåt.
Om du missade helgens spelning men gärna vill höra de gamla polskorna i Nordwallsk tappning bör du hålla öronen öppna nästa gång du är på sjön. När vinden mojnat och himlen brinner i det sista solljuset, sägs det att makarna lägger sig med båten på en spegelblank Gälnan och spelar drömska folkvistoner för fjärdens fåglar och fiskar som ännu är vakna.