
Trots att möjligheten till källsortering finns på flera håll i skärgården är insamlingen av plastförpackningar en sällsynt företeelse.
Någon lösning på problemet finns inte i sikte.
Nyligen berättade Skärgården om en runmaröbo som vill att kommunen ska ordna med plastinsamling på ön. Nu berättar flera läsare att det är svårt att sortera plast i skärgården. Ofta får öborna åka långt, ibland ända in till fastlandet, för att sortera sina plastförpackningar.
På Möja har möjligheten till plastsortering funnits, berättar möjabon Stina Åbrandt till tidningen. Men nu går det bara att sortera metall, glas, trä och tidningar på ön.
– Tråkigt är det i alla fall att inte kunna göra mer än att panta det som går, skriver Stina Åbrandt i ett mail till Skärgården.
På Möja hänvisas istället öborna att slänga sin plast i fraktionen för brännbart.
– Det är väldigt små mängder plast i skärgården. Kastas plasten i ”brännbart” tas den om hand ändå och blir till värme. Vi måste också se till miljönyttan eftersom det blir väldigt långa avstånd som förpackningarna transporeras, säger Erland Thordarson, gruppchef för Va- och renhållning i Värmdö kommun.
Enligt Thordarson var plastinsamlingen på Möja endast på prov.
– Det här var mellan 2007 och 2008 och resultatet av insamlingen var att det inte kom några mängder, säger han.
Värmdö kommun har ett avtal med Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) där kommunen ansvarar för insamlingen av tidningar och förpackningar i Värmdöskärgården. Enligt Annika Ahlberg, regionchef på FTI får plast heller inte plats på kommunens färja som samlar in förpackningarna.
Avsaknaden av möjligheten att sortera sina plastförpackningar är inget unikt problem i Värmdös skärgård. Det gäller hela skärgården, säger Annika Ahlberg.
– De skärgårdsbor som vill slänga sina plastförpackningar är hänvisade till att slänga dem där möjligheten finns. Vi har i dagsläget ingen lösning på det här problemet.
FTI har begränsat sin upptagning av plast till öar där det finns förbindelse med bro eller färja.
– Det är så vårt insamlingssystem ser ut. Det är baserat på en viss typ av behållare och att det är lastbilar som åker runt och tömmer dem, säger Ahlberg.