
Nyligen höll Möja konsumtionsförening sin årsstämma digitalt via nätet. Hård kritik riktas nu från medlemmar mot hur mötet genomfördes. Bland annat gick det varken att rösta som man ville eller lägga alternativa förslag.
Fredagen den 15 maj höll Möja konsumtionsförening sin årsstämma. På grund av den rådande pandemin hölls stämman digitalt där medlemmarna röstade genom ett formulär på nätet. Men kritik riktas nu mot mötet. Bland annat anser flera medlemmar att man inte kunde rösta som man ville.
– Det gick bara att rösta så som styrelsen föreslog, det gick inte ens att avstå från att rösta. Man behöver inte vara ens en dålig jurist för att förstå att man inte kan hålla en stämma där det bara går att rösta på ett enda sätt. Då är hela stämman meningslös, säger en medlem som skrivit till styrelsen och påpekat att stämman strider mot lagar och principer för hur stämmor ska gå till.
– Det enda jag fått som svar är ”vi vet ditt medlemsnummer”. Hur ska man tolka det, undrar medlemmen.
Den 18 maj, tre dagar efter årsstämman, trädde en ny lag i kraft som tillåter föreningar att hålla årsstämmor digitalt. Enligt lagen krävs dock att medlemmar ska ha möjlighet att poströsta om man så vill.
– Enligt lagen så ska informationen vid poströstning gå ut en vecka i förväg, men jag fick den en timme innan mötet, säger medlemmen Lennart Sundberg.
Han är också kritisk mot att ett antal motioner besvarats utan någon diskussion.
– Grundprincipen är att man ska träffas och diskutera motionerna, men den möjligheten försvann trots att vi efterfrågat någon form av chatforum innan mötet. I andra föreningar jag har tittat på har man skjutit fram motionerna till en extrastämma och bara tagit upp det som är absolut nödvändigt enligt lagen, säger Lennart Sundberg
En annan medlem som är besviken och arg på hur stämman genomförts är Christina Lundahl.
– När jag kom till fråga 17 stod det förslag på två personer som skulle väljas till styrelsen. Man kunde varken svara nej eller föreslå andra personer. Då lade jag ner, jag vill inte vara gisslan, säger hon och betecknar mötet som en skendemokrati.
Flera medlemmar menar att stämman var olaglig.
– Stämmor kräver viss procedur för att vara inom lagens råmärken, det hade man definitivt inte. Jag kommer absolut att försöka få den ogiltigförklarad, säger medlemmen Lennart Sundberg.
Jan Andersson, styrelseordförande i föreningen, säger att man konsulterat revisorer och jurister på Coop och att stämman genomförts enligt stadgarna och med stöd av en annan tillfällig lagstiftning. Den som trädde i kraft 15 april och som ska underlätta för ekonomiska föreningar att hålla årsmöten.