
En riktig tungviktare invigdes i förra veckan på Tenö varv, Bogesund i Vaxholm. Nämligen en 28-ton tung torrsättningsvagn med kapacitet för fartyg i 100-tonsklassen. Med hjälp av den, liksom en ny serviceplan, kommer varvet att utöka verksamheten.
Tenö varv invigde i fredags förra veckan sin nya torrsättningsvagn, en bjässe med kapacitet för fartyg på 100 ton, den andra i sin storlek i världen. Det forna Trafikverksvarvet är numera privatägt och har länge tittat på möjligheten att utöka verksamheten. Projektsamordnare Bengt Fryckstedt säger:
– Den befintliga 600-tonsslipen hindrar andra upptagningar när vi har fartyg på den. Då har vi varit tvungna att vänta på att de fartygen blir färdigservade, dessutom är den för stor för det tonnage vi servar normalt.
Den nya vagnen, tillverkad i Holland, passar bättre in för det vanligast förekommande skärgårdstonnaget, det vill säga skärgårdsrederiernas fartyg liksom arbetsfartyg.
– Fördelen är också att man snabbt kan torrsätta fartyg, uträtta skrovservice och sätta ner dem i sjön igen. Vagnen är väldigt flexibel, man kan köra runt båtarna på området och ställa dem var man vill, säger Bengt Fryckstedt.
Den öppnar även för vinterförvaring av yrkessjöfartens fartyg. Något som gjorts möjligt genom att både uppställnings- och serviceplan på området iordningställts.
– Det är något vi inte har kunnat göra tidigare. Här tror vi finns en stor marknad. Det blir stora förändringar, vi hoppas kunna expandera mycket i och med detta, fortsätter Bengt Fryckstedt.
Tidigare har varvet tittat på möjligheten att bygga dockor, men det visade sig bli en för stor investering.
– Men det här är också en väldigt stor investering på många miljoner, som även innefattar en gjuten ramp, 45 meter lång och 8-10 meter bred.
En del i investeringen är även dragfordonet. Också den en tungviktare på 30 ton, som tidigare användes i Finnair som flygplansbogserare. Planer finns även på nya lokaler, som servicehallar och förrådsutrymmen. Men det är inte brist på uppdrag som tvingat fram investeringsviljan:
– Det finns ett skriande behov av varv i hela Stockholmsområdet. Vi har fullt upp redan, men vill ändå fortsätta växa, säger Bengt Fryckstedt.
Fyra personer har nyanställts och varvet söker fortfarande personal, framför allt fartygselektriker vilket visat sig vara svårt att hitta. Totalt har varvet nu cirka 25 anställda, plus inhyrd personal i olika projekt liksom flera entreprenörer. Sedan varvet blev privat har inriktningen gått mer mot den privata marknaden, snarare än Trafikverkets färjor.