
Blynäsverket som renar Vaxholms avloppsvatten saknar kväverening och kiss skickas i princip ut orenat i sjön. Roslagsvatten vittnar om extra miljoner som just nu rullar för att hålla Vaxholms och Österåkers reningsverk över ytan.
2009 började arbetet med att hitta en lösning på framtida rening av avloppsvatten för Österåker och Vaxholm då verken inte klarar av framtidens miljö- eller kapacitetskrav. Vaxholms reningsverk i Blynäs är inte byggt för att kunna rena kväve vilket gör att kväve från 8 av 10 Vaxholmares urin rinner rakt ut i badvattnet. Detta bidrar till övergödningen i Norra Vaxholmsfjärden.
Ännu finns inget beslut fattat om hur reningsverksfrågan ska lösas. Huvudlinjen, att ansluta Österåker och Vaxholm till Käppala reningsverk på Lidingö, har dragit ut på tiden. Enligt den första skissen skulle båda kommunerna redan ha varit anslutna. Om Käppalabeslut fattas i höst kan de nya Käppalaledningarna tas i drift tidigast 2023. Men enligt ett avtal från 2014 når båda norrortsverken sina respektive kapacitetstak redan vid årsskiftet 2019/2020.
– De årtalen gäller utan ombyggnad. Gör man förbättringar klarar vi fler anslutningar ett tag till men inte hur längs som helst, säger Österåkers kommunalråd Michaela Fletcher (M) som inte är orolig för att Margretelundsverket inte klarar kapaciteten.
Men de höjda kapacitetstaken har inte kommit gratis.
– Situationen är såklart besvärande men läget är under kontroll. Förutom det löpande underhållet måste vi satsa på alternativa investeringar för att klara fler anslutningar och ökade arbetsmiljökrav samt fortsatt klara våra fastställda utsläppsnivåer. Det har hittills kostat några miljoner extra och kommer uppskattningsvis att kosta mellan fem och tio miljoner till, säger Roslagsvattens vd Mikael Algvere.
Just nu pågår förhandlingar med Käppalaförbundet då den ekonomiska frågan för anslutning till det stora reningsverket i Käppala på Lidingö, inte är löst.
– Att ansluta Österåker och Vaxholm är ett väldigt stort och komplicerat projekt, min förhoppning är såklart att det ska gå att komma överens. Det finns en risk att projektet inte blir av, i den formen vi har föreslaget, säger Käppalaförbundets vd, Andreas Thunberg.
Enligt Michaela Fletcher kräver Österåker ett svar från Käppalaförbundet innan årsskiftet. Sedan sätts plan b, c eller d in. Plan b är ett nytt gemensamt reningsverk i Svinninge för Österåkers och Vaxholms kommuninvånare.
När det skulle kunna tas i drift eller vad det skulle kosta kan inte kommunerna svara på. Tillstånd behöver sökas från andra myndigheter, förutom själva projekterings, och byggnadsarbetet.
Inför förra valet lovade ni att Vaxholm skulle vara anslutna till Käppala år 2018, vad lovar ni inför detta val?
– Vi lovar att, återigen, det är egentligen Käppala som har lovat oss. Såhär ligger det till, vi kommer att ha en uppdaterad lösning, vi vet ännu inte om det blir Käppala eller en egen lösning, vi kan inte sätta ett specifikt datum, säger Vaxholms kommunalråd Lars Lindgren (M).
Fakta/Kapacitet i dagsläget
Margretelundsverket: 31 000 anslutna personekvivalenter. Maxkapacitet 38 000
Blynäsverket: 4700 anslutna personekvivalenter.
Maxkapacitet 8000