
Åklagaren lade ner utredningen mot tre män som misstänktes för tjuvfiske. Kustbevakningen begärde en ny prövning. Nu har två av männen dömts till dagsböter för tjuvfiske.
Det blev 30-40 dagsböter för två av de tre män som Kustbevakningen ertappade den 5 oktober 2021 när de fiskade i det fredade området i Edeboviken vid Hallstaviks pappersbruk.
En tredje man som stoppades i samma område 19 november 2022 dömdes till 30 dagsböter av Norrtälje tingsrätt.
Den tredje man som var med 5 oktober 2021 väntar fortfarande på dom.
Domarna innebär inte bara att rättvisa skipats, det är också en seger för Kustbevakningen, som kämpat för att dra den här typen av brott till domstol.
– Domen skickar en viktig signal om att brott inte lönar sig och att fredningsområden och fångstbegränsningar inte ska överträdas, säger Mikael Wedin vid Kustbevakningens sjöövervakningssektion i en kommentar.
Kustbevakningen har tidigare klagat över att Norrorts Åklagarkammare i Stockholm, som normalt har hand om fiskebrotten i skärgården, lägger ner de flesta fallen av misstänkta fiskebrott.
Den tidigare åklagaren i de nu avgjorda fallen bedömde dem som ”ringa” och lade ner dem med hänvisning till en paragraf i fiskelagen, trots att de upptäcktes i en fredningszon, och att en av männen hade en för stor fångstmängd (15 gösar).
Kustbevakningen begärde överprövning och Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum beslutade att förundersökningarna mot de tre männen skulle återupptas.
Den 62-årige ryska medborgare som nu fick högst dagsböter (mannen med de femton gösarna) får totalt betala över 10 000 kronor i böter för sitt olovliga fiske. Han erkände att han hade fiskat på ett område där det under den aktuella perioden är förbjudet att fiska, men hävdade att han innan fisket hade kontrollerat om det var tillåtet; dels med en person som jobbade på bruket, dels genom att titta på Norrtälje kommuns hemsida.
Därför hävdade 63-åringens advokat att mannen varken agerat uppsåtligen eller av oaktsamhet och att gärningen under alla förhållanden skulle bedömas som ringa och mannen frikännas från brott.
Men tingsrätten gav det resonemanget bakläxa och menade att det var 63-åringens skyldighet att kontrollera var han fick fiska genom att exempelvis ringa till Havs- och vattenmyndigheten eller besöka myndighetens hemsida.
Tingsrätten dömde även 62-åringen för att han behållit mer fisk än tillåtet.
Domarna i de övriga fallen publiceras i sin helhet den här veckan.