KRÖNIKA. Toaletterna vid Sollenkroka brygga har blivit en riktig följetong. Sedan de stängdes ned för ett och ett halvt år sedan har många läsare hört av sig och utgjutit sin ilska över beslutet. Samtidigt har Värmdö kommun i sin tur lagt sig på tvärsen och sagt att de inte tänker bekosta någon renovering av avloppen. ”Det finns toaletter ombord på båtarna” har ett av argumenten varit. Och ja, det är klart. Men som trogen båtresenär vet nog de flesta om att det gäller att vara ute i god tid och då kan det såklart trycka på även innan båten har anlänt till bryggan. Nästa argument från kommunen är att toaletterna egentligen är till för det rörliga friluftslivet. Men att, enligt deras beräkningar, utnyttjades inte toaletterna i tillräckligt hög grad av målgruppen. Hur kommunen kommit fram till detta skulle vara intressant att veta.
En tanke som också är intressant är att det inte framgår vilket rörligt friluftsliv i Sollenkroka som kommunen hänvisar till. Jag vill hävda att om en byggnad med toalettfaciliteter står placerad i nära anslutning till en brygga är det liksom underförstått att den även kan användas av andra än de som hör till det rörliga friluftslivet. Men den uppfattningen verkar inte kommunen vara av.
I veckans nummer kan du läsa det senaste om vad som hänt i toalettfrågan sedan i somras. Men du lär knappast bli förvånad när jag säger att svaret är ingenting. Istället har toaletterna blivit föremål för en diskussion inom kommunväsendet om vem som egentligen är ansvarig i frågan. Borde det inte vara utrett från första början? Min känsla är att Värmdö kommun helt enkelt försöker låta tiden gå tills den dag då de nödiga tröttnat eller helt enkelt glömt att det någonsin funnits en toalett i Sollenkroka. Ett väldigt effektivt sätt att spara pengar på kan tyckas.
I somras när jag skrev om toaletterna ställde jag frågan om behovet av en toalett i en replipunkt som Sollenkroka till tekniska nämndens ordförande, Malin Bellander (M). Hon svarade då att det finns många ställen hon önskat att det fanns toaletter på. Vidare hänvisade hon också till en enkät som gjorts av oss på redaktionen där vi ställt frågan till olika personer i skärgården om vad som bör finnas vid en replipunkt.
”Inte en enda av de fem personerna svarade att det bör finnas en toalett vid en replipunkt.”
Och visst, Malin Bellander har helt rätt att ingen av dem svarade just så. Men tanken tycks inte ha slagit henne att många faktiskt tar det som självklart att det ska finnas en toalett vid en replipunkt. Särskilt om det funnits en toalett där under så många år. Det heter att det är svårt att lära gamla hundar att sitta. Men i det här fallet tycker jag att de gamla hundarna faktiskt har rätt.