
Cirka 200 000 kronor räknar gästhamnen på Landsort att få punga ut med för sin nya tömningsstation för båttoaletter. En kännbar summa som arrendatorerna befarar kan komma att stänga gästhamnen.
De nya tömningsstationerna är dyra för mindre gästhamnar. På Landsort är kostnaderna för tömningsstationen redan uppe i 100 000 kronor, utan att den ens finns på plats. Ytterligare lika mycket till räknar arrendatorn att få betala med innan toatömningsstationen står klar nästa sommar.
En summa som gör det svårt att överleva för en liten gästhamn. Margaretha Sjöblom-Kriisa, som driver gästhamnen, bad redan förra året kommunen att ta över anläggningen eftersom den är tuff att driva runt själv:
– Men kommunen tyckte att lönsamheten var för dålig för det, samtidigt som de tyckte att det var bra att vi drev gästhamnen på Landsort vidare. Så med kostnaden för tömningsstationen uppå den dåliga lönsamheten ser det mörkt ut, säger Margareta Sjöblom-Kriisa.
Hon anser att lagen om förbud av tömning från fritidsbåtars septitankar är en bra miljöåtgärd:
– Folk har frågat efter det, och jag tycker det är rimligt. Men ihop med alla andra kostnader så är det stor risk att gästhamnen försvinner, fortsätter hon.
Gästhamnen ligger strategiskt för fritidsbåtar som ska till och från Gotland, liksom till södra Sverige. Närmaste tömningsstation ligger i dag i Nynäshamn, där det finns två stycken, samt i Trosa. På frågan till Rickard Andersson, kommunal enhetschef för Nynäshamns gästhamn, om det behövs en tömningsstation på Landsort svarar han:
– Ju fler stationer som byggs, desto större chans att båtägarna uppfyller lagkraven. Det vore bäst om det finns i alla gästhamnar, säger han.
Gästhamnen ägs av Statens Fastighetsverk, ett faktum som inte borgar för att verket ska betala tömningsstationen, trots att det handlar om en permanent installation. Åtminstone inte enligt fastighetsförvaltare Greger Bülow:
– Den som är utövare är ansvarig att se till att det finns en anläggning för fritidsbåtägare. Och det är intäktshavaren som ska stå för och bekosta anläggningen.
Men ni får intäkter för arrendet?
– Så kan man absolut se det. Men min tolkning är att verksamhetsutövaren ansvarar för anläggningen. Sen vill jag inte stänga dörren för att vi går in och hjälper till. En väg är att skapa ett tilläggsavtal om att vi hjälper till med delar av finansieringen för anläggningen och höjer arrendet för att på så sätt slå ut kostnaden över tid för verksamhetsutövaren, säger han.