
Allt fler larmar sjö- och flygräddningscentralen.
Färska siffror visar att antalet sjöräddningsfall hittills i år har ökat med tolv procent om man jämför med samma period under 2000-talets första femton år.
– Man litar för mycket på de elektroniska sjökorten, säger Rickard Rundgren-Björk vid sjöräddningssällskapet i Räfsnäs.
Fram till och med juli månad i år har sjö- och flygräddningscentralen (JRCC) fått in 708 sjöräddningslarm. De två vanligaste larmorsakerna är grundstötning och maskin- och propellerhaveri.
Att det varit mycket grundstötningslarm i år bekräftas också av Rickard Rundgren-Björk. På de larm som han själv åkt ut på upplever han att många grundstötningar kunnat undvikas.
– Det finns en viss nonchalans mot de elektroniska sjökorten, man litar blint på dem och stirrar nästan mer på skärmen än ut mot havet. Det många inte tänker på är att alla stenar inte är utmärkta på sjökorten. Trots alla navigationshjälpmedel är det inget som slår det mänskliga ögat, säger han.
Vill inte uttala sig om trend
Under perioden januari - juli förra året fick JRCC in 540 larm. Jämför man med samtliga larm under motsvarande period under åren 2000 till och med 2015 var snittet 634 larm. Antalet larm i år har alltså hittills ökat, även om just Stockholms skärgård varit förskonad från de värsta olyckorna.
– Det är väldigt svårt att säga vad den aktuella ökningen kan bero på. När det är fint väder är många båtar ute, vilket i sig kan leda till flera olyckor, men det resulterar också i lägre riskfaktor, säger Peter Lindquist, teknisk samordnare för sjö- och flygräddningen i ett pressmeddelande.
Lindquist vill inte uttala sig om huruvida det rör sig om ett trendbrott eller inte.
– Jag vill inte uttala mig om något trendbrott med tydlig ökning när det gäller räddningsinsatser. Men nu ligger nivån något över snittet, konstaterar han.
Många åker för fort
Utifrån egna erfarenheter säger Rickard Rundgren-Björk att många båtförare också kör för fort, vilket gör att de lättare grundstöter.
– Farten har stor betydelse för hur allvarlig en olycka blir. Mitt enda egentliga tips är att dra ned på farten när man känner sig osäker.
Ett annat tips för att vända larmstatistiken är att alltid ha flytväst och att kolla in väderprognosen innan man ger sig ut, skriver JRCC i sitt pressmeddelande.