
Telias nationella avveckling av kopparnätet har till slut nått norra delen av skärgården. Men övergången till mobila lösningar har inte skett friktionsfritt.
– Om de släcker ner oss så släcker de ned ytterskärgården, säger Roland Thomsson på Rödlöga.
I mitten av juni släcktes kopparnätet för stora delar av skärgården. Men flera veckor senare så är många missnöjda med hur övergången har skett. Roland Thomsson på Rödlögaboden är orolig för hur de ska klara säsongen om inte kopparnätet finns tillgängligt.
– Jag har fortfarande hopp om att lösa det men hittills så ser det inte bra ut, säger han.
När nätet släcktes ned visade det sig att den mobila lösningen som levererades till Rödlögaboden inte var tillräcklig för att de skulle få den uppkoppling de behövde i butiken. Trots att Telia kom ut och monterade riktantenner har det fortfarande inte blivit tillfredsställande kvalitet på anslutningen, enligt Roland Thomsson. Nu har Telia blivit tvungna att sätta på kopparnätsanslutningen till Rödlögaboden i väntan på en lösning.
– Vi är ju navet ute i ytterskärgården, om de släcker ner oss så släcker de ned ytter-skärgården.
Avvecklingen av kopparnätet är en del i en nationell strategi som går ut på att gå över till fiber eller mobila lösningar, något som enligt Telia ska vara mer driftsäkert än kopparnätet. Nedsläckningen har pågått i flera år men att kopparnätet på Rödlöga skulle släckas ned just nu var inte enligt planerna. Efter Alfrida stod det klart att nätet i Norrtäljetrakten var så pass skadat att det inte var värt att reparera det. Det gjorde att implementeringen av den nya lösningen tvingades ske i högre tempo än planerat.
– Vi har gjort det här för över 65 000 kunder sedan 2016 och vi ger normalt information ett år i förväg. Här har det blivit lite mer akut och då har vi varit tvungna att göra förändringarna snabbare, säger Inger Gunterberg på Telias presstjänst.
Enligt lag har alla fastboende och verksamheter rätt till en telefon- och bredbandsuppkoppling, men det är upp till varje enskild operatör att bestämma var de vill etablera sig. Däremot är operatörerna skyldiga att se till att deras befintliga nät fungerar.
– Stormen tog inte varenda anknytning den här gången men nästa vinter har man man kanske en ny storm. Vi tycker att vi tar vårt ansvar genom att genomföra förändringen nu för de boende på Rödlöga, säger Inger Gunterberg.
Även på Gräskö har man släckt kopparnätet för att övergå till mobila lösningar. Karin Österman driver Gräskö lanthandel och har tidigare planerat ett upprop mot nedsläckningen.
– Jag vill inte ha den där lösningen som de erbjuder, att det skulle vara ett säkrare system är hånfullt. Det är många som har hört av sig till mig och berättat att det inte funkar, säger hon.
Telia har särskilda erbjudanden via det mobila nätet som inkluderar utrustning med kraftfull inbyggd antenn och räcker inte det erbjuds även montering av yttre antenn och installationshjälp av tekniker. Men om de inte lyckas leverera hänvisar de i stället till andra operatörer. Om ingen operatör klarar av att leverera kliver Post- och telestyrelsen in och tar ansvar för att att en uppkoppling ska installeras.
– Jag tycker att man kan kräva en parallell igångsättning för att först se att det fungerar, säger Karin Österman.
NÖDSAMTAL
Har du svårt att få mobiltäckning och vill ringa 112? Ta ut simkortet ur mobilen och prova igen. Då söker telefonen efter första bästa tillgängliga nät och inte bara inom den egna operatören. Detta fungerar endast vid nödsamtal.