Sedan 2003 bedrivs skärgårdsutbildning för eleverna på högstadiet i Rådmansö skola. Efter beskedet att högstadiet ska läggas ner jobbar nu skolan och lokala aktörer intensivt för att det uppskattade programmet ska räddas.
– Det gryr många goda idéer, säger Karin Mohlin, en av eldsjälarna.
Sedan fjorton år tillbaka genomgår eleverna i årskurs åtta på Rådmansö skola en unik hembygdsutbildning. Under en vecka bor de på en öde ö i Söderarmsskärgården där de undervisas i skärgårdskunskap. Allt från fiske, rodd, navigation och sjövett står på schemat. När högstadiet stänger i höst riskerar den omtyckta utbildningen att försvinna.
– Det får inte ta slut nu bara för att de lägger ner högstadiet, säger Mårten Fogelström som är en av fältinstruktörerna.
Skolledningen hoppas att programmet kan fortsätta genom att det flyttas över till årskurs sex berättar Karin Mohlin som är en av eldsjälarna bakom projektet.
– Men det är många idéer igång, säger hon.
Under förra veckan genomfördes årets upplaga av Skärgårdsliv. De intensiva dagarna började på fastlandet där barnen undervisades i bygdens historia, flora och fauna, säkerhet till sjöss samt navigation. De hann också med en rundvandring i Kapellskärs hamn.
Sedan var det dags för dem att bege sig ut till Söderarm där man slog läger på en mindre ö under tre dagar.
– Under första lektionen fick eleverna lära sig att rensa strömming, säger Karin Mohlin.
På sjövärnskårens trossfärja fick de lära sig att navigera men rodd och fiske stod självklart också på schemat.
– Det fanns de som aldrig hade rott eller lagt nät förut men det var ett positivt och glatt gäng som klarade uppgifterna, säger Mårten Fogelström som undervisade i dessa discipliner.
Mest uppskattat var kanske ändå när Rasmus Karlsson, stationsansvarig vid sjöräddningsstationen i Räfsnäs, berättade om sina erfarenheter från insatserna med de Gula båtarna i Medelhavet.
Innan veckan var slut hade eleverna också undervisats i ytterskärgårdens flora och fauna, ortens militärhistoria och dessutom besökt Söderarms fyrplats.
För att utbildningen ska passa barn i årskurs sex måste den göras om. Mårten Fogelström hoppas att även skolorna på Köpmanholm och Vätö ska ansluta sig till Skärgårdsprogrammet.
– Det viktiga är att den blir kvar på något sätt, säger han.