
När Söderöra Kulturhistoriska förening SKHF i år riktar in sig på temat ”Båtbyggeri och seglation” har man i det gamla posthuset skapat en utställning där fem av öns mest betydelsefulla båtbyggare genom tiderna porträtteras.
Erik Söderman, Waldick Söderman, Einar Sjöblom, Gösta Söderman och Jan Nordstedt har alla varit en viktig del i Söderöras långa båtbyggartradition. Deras olika levnadsöden och historier vävs samman i den utställning som sedan i somras visas i Arkivet i det gamla posthuset.
Arne Nilsson är en av initiativtagarna till SKHFs nya styrelse och tillsammans med bildgruppen, som förutom Arne själv består av Eva Jansson, Ulla Sandegård och Joel Nordstedt, har man tagit fram bilder och text om båtbyggarnas liv.
– De betydde mycket i sin tid. Erik Söderman var storbåtbyggmästare och byggde mycket sandkilar och sandskutor. Einar Sjöblom producerade runt 10-15 båtar varje år. Jan Nordstedt var fiskare och konstruerade fiskebåtar i stål och fick dem tillverkade på varv, så det var en annan gren i nutid. Waldick Söderman, son till Erik Söderman, var delvis båtbyggare men också pråmskeppare. Och Gösta Söderman är ju känd som en mångsysslare och överlevare, men även han var båtbyggare och den siste som byggde båtar som finns kvar på Söderöra idag, berättar Arne Nilsson.
Söderöra Kulturhistoriska förening startade för tio år sedan och 2016 öppnades ett arkiv i det gamla posthuset, där man skapat en utställning om öns historia med avstamp i 1530-talet. Varje sommar läggs fokus på ett specifikt tema. Förutom båtbyggarutställningen arrangerades i år också föreläsningar om båtbyggeri under allmogetiden och framåt av Fredrik Leijonhufvud. Föreningen Allmogebåtar seglade in Erik Södermans storöka och besökarna erbjöds även kortare seglingar med storökan. Föreningen fick även båten Eva donerad till sig, en båt som byggts av Einar Sjöblom och som nu återvände till Söderöra efter att ha haft hemmahamn på Blidö i 60 år.
Arne Nilsson säger att det än idag finns ett stort intresse för båtbyggeri, främst hos den äldre befolkningen, men även ett spirande sådant hos den lite yngre.
Det är fortfarande 15-20 personer som är fastboende på Söderöra och den nya generation ungdomar som nu blivit mellan 30-40 år börjar bli allt mer engagerade. Några av dem verkar inom sjöfart, så den ursprungliga traditionen lever vidare fast på ett annat sätt, anpassat till tiden, säger han.