
Den nya VA-planen i Vaxholm innebär ett hårt ekonomiskt slag mot Tynningöborna. Majoriteten av fastighetsägarna kommer att tvingas till dubbla kostnader för att lösa sina avloppsproblem. Några dispenser blir det inte.
Tynningö är lågt prioriterat i Vaxholms nyligen klubbade VA-plan och kommer att få kommunalt VA tidigast om tio år, men troligen senare. Detta trots stora protester från öborna mot VA-planen. Ön får prioritering 4 gällande den kommunala VA-utbyggnaden, som jämförelse fick Skarpö, Rindö hamn och Östra Kullön prioritet 1.
Det betyder att Tynningöborna måste vänta till tidigast år 2025, men troligen till år 2030 eller 2035 tills en anslutning till kommunalt VA kan bli aktuell. Vilket är tungt för majoriteten av fastighetsägarna på ön vars avlopp är utdömda. Fastighetsägarna riskerar nu två tunga ekonomiska VA-investeringar under loppet av 10-20 år. I synnerhet som kommunen inte heller vill stötta inrättandet av en gemensamhetslösning på ön.
När beskedet om anslutning till Käppala kom i somras öppnade kommunstyrelsens ordförande Lars Lindgren (M) för dispenser till fastighetsägarna på Tynningö, tills dess att en anslutning till Käppala blir klar. ”Det viktiga är att vi nu kan sätta viktiga datum när allt kan ske. Det blir enklare att räkna bakåt gällande dispenser och tillstånd genom att vi får ansluta till Käppala” sa Lars Lindgren då.
Men några fortsatta dispenser för Tynningöborna blir det inte. Det står klart efter ett beslut i Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd, SRMH, nyligen. Föreningen Tynningö vatten och avlopp, TVA, som startade 2011 i syfte att utreda förutsättningarna för att bygga ett gemensamt VA-nät, inklusive eventuellt reningsverk på ön, hade tidigare ställt frågan till SRMH om dispenser för de undermåliga avloppen i väntan på en gemensam VA-lösning. För två år sedan slog SRMH fast att det inte går att bevilja generella dispenser, men att individuella prövningar kan göras och beviljas då belastningen på miljön anses liten. Dispenser som många fastighetsägare fick.
Men nu säger alltså SRMH, till skillnad från kommunalrådet Lars Lindgren, att det inte kan bli tal om några dispenser med hänvisning till Käppalaanslutningen tidigast år 2025. ”Med den nu gällande tidplanen är det av miljöskäl inte rimligt att tillåta dispenser eller undantag från gällande reningskrav i väntan på en långsiktig VA-lösning” skriver SRMH i sitt beslut och upphäver samtidigt givna dispenser. I stället kommer förbättringar av avloppen att krävas.
Magnus Lindström i styrelsen för TVA säger:
– Det är väldigt tråkigt. Dels att Tynningöborna tvingas till dubbla VA-investeringar, och dels att det dröjer tills år 2025-2030 innan vi får ett bra VA-system på ön, något som är miljömässigt helt fel.
De förslag till förbättringar som kommunen har motarbetat är tillstånd för rörledningar på ön, liksom reningsverk. Enligt kommunen går de inte att tillåta förrän det finns detaljplaner för ön, vilket kommer att dröja många år.
Enligt ett förslag från Roslagsvatten kan anslutningen till kommunalt VA även komma att höjas, från 290 000 till 370 000 kronor.
Fakta
• Befintliga VA-områden finns i dag på Vaxön, Kullö, Resarö, Rindö, Karlsudd samt två mindre på Stegesund/Hästholmen.
• Av totalt 11 000 invånare i Vaxholm är cirka 9 000
anslutna till det allmänna VA-nätet.
• År 2008-2010 inventerades enskilda avlopp, mellan 55-65 procent av avloppen
underkändes.