
Den 1 maj startar den traditionella vårjakten på ejder på Åland. Något det finns olika åsikter om och som har förbjudits av EU. Men trots att ejderstammen minskat på Åland, kommer drygt 2 000 jägare snart att osäkra vapnen och gå ut och knäppa dagskvoten.
I förra veckan tog Ålands landskapsregering det väntade beslutet att det även i år får fällas 3 800 gudingar, från 1 maj. Trots att antalet häckande ejder minskat kraftigt de senaste åren och vårjakten av ejder varit förbjuden här i Sverige sedan 1950-talet.
Dagskvoten blir precis som tidigare år två hanar per jägare och dag, enligt beslutet som Landskapsregeringen tar varje vår, ett år åt gången.
Cirka 3 500 ålänningar löser jaktkort varje år, av dessa söker drygt 2 000 jägare tillstånd att skjuta gudingar enligt kvoterna. Just vårjakten på ejder är den mest traditionella jaktformen och har pågått under lång tid. Att den är så viktig för Åland har att göra med:
– Att det från början inte fanns så mycket annat vilt, vi hade exempelvis dåliga hjortdjursstammar. På våren finns mycket sjöfågel, så det blev naturligt att utnyttja den resursen, precis som i Stockholms skärgård, säger Roger Gustafsson.
EU:s fågeldirektiv tillåter dock inte vårjakt av fågel, vilket 2005 stoppade vårjakten under några år.
– Men det finns undantag man kan utnyttja, och det har vi gjort, fortsätter Roger Gustafsson.
Ålänningarna kunde nämligen bevisa att ejdern är talrik på våren, men inte vanligt förekommande på hösten eftersom gudingarna försvinner redan i juni, varför man skulle få utnyttja naturresursen. Frågan drevs hårt i EU, och gick igenom.
Under 1990-talet drevs frågan även av den svenska borgerliga regeringen under Carl Bildt, och det var nära att en proposition om vårjakten las. Men borgarna var inte överens, och frågan föll. Enligt Torsten Mörner, statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt, är det dödsdömt att ge sig på något liknande nu:
– Formellt sett tror jag inte vi skulle få igenom det i EU, liksom att populationen är för låg. Det skulle inte vara politiskt smart nu, säger han och fortsätter:
– Vårjakten har inte samma status i Sverige som på Åland och i Finland.
Ejderpopulationen har även minskat på Åland, men är trots allt den talrikaste fågeln, enligt Roger Gustafsson:
– Man kan inte sticka under stol med att stammen har minskat, men det finns andra orsaker till det.
Något som Torsten Mörner håller med om:
– Vårjakten spelar ingen större roll, den har liten betydelse i den omfattningen. Jakten är inte problemet, det är andra orsaker till att populationen minskar, säger Torsten Mörner och pekar framför allt på reproduktionsproblemet.
Fakta/VÅRJAKT PÅ ÅLAND
- För att få tillstånd till vårjakt på ejder måste man vara bofast i landskapet.
• Totalt fick 3 800 gudingar fällas förra året. Samma siffra gäller för i år.