
I takt med den senaste veckans kallare temperaturer har många skridskosugna börjat ge sig ut på länets isar. Men den som vill skrinna ute i skärgården gör klokt i att vänta.
I helgen som gick var många ute och njöt av säsongens första skridskotur. Dock rapporteras från flera håll om åkare som gått genom isen, bland annat på Sågsjön och Långträsket på Värmdö.
– Isen har lagt sig inne i Mälaren nu, och även lite i norra och mellersta skärgården samt in till Södertälje. Dock är det nyis, max fem centimeter, så det är mycket tunn is, säger Isabella Grönfeldt på SMHI:s istjänst.
Prognosen för kommande vecka är inte heller särskilt lovande:
– Det blåser mycket nu, och de kraftiga vindarna bryter upp isen när den är så tunn. Dessutom är ett lågtryck är på väg in med ökande temperaturer under veckan.
Carl Crafoord, verksamhetsledare för långfärdsskridskor på Friluftsfrämjandet, berättar att det ännu inte ordnats några turer på skärgårdsis.
– I Väddö kanal och längst in i Bagghusfjärden är det en del som åkt, men annars är det sötvattensjöarna som gäller.
Hans främsta råd till den som vill ge sig ut är att åka i organiserade sällskap och att ha med sig rätt utrustning. Det innebär ispik för att känna om isen håller, ombyte vattentätt packat i en ryggsäck med grenrem, samt livlina och isdubbar för att kunna ta sig upp om man händelsevis plurrar eller hjälpa en kamrat.
– Jag tror att fler och fler har insett vikten av rätt utrustning. Men det finns fortfarande en tro på att om det till exempel är snö på isen och många som åker, så är det säkert. Men snö bildar isolerande skikt på isen som gör att den inte växer till.
Växlingar mellan högt och lågt vatten under vintern har även gjort att det nu strömmar rejält i sund och över grunda områden, vilket påverkar bärigheten.
Isinfo
- Is bör vara minst 10 cm
- Kontrollera tjocklek med ispiken: Kan du slå två hårda slag med piken på samma ställe utan att det går hål, är isen stark. Slår du igenom isen på ett slag, är isen tveksam. Tränger det upp vatten på isen där du slagit hål är det en tydlig varningssignal att isen är svag.
Källa: www.issakerhet.se