
Ett säkert vårtecken är att båtvarven har bråda tider. På Skärgårdsvarvet Gräddö satsar man framåt, med fler anställda och nya båtmodeller till försäljning. Trots osäkra tider hoppas man att skjutsen som båtlivet fick under pandemin ska hålla i sig.
Solen spricker fram ur molntäcket men vårkänslan är fortfarande ganska avlägsen när jag svänger in på Skärgårdsvarvet Gräddö denna eftermiddag i februari. Ett vitt snötäcke bäddar in de ännu slumrande, inpackade båtarna staplade i sina ställage, där de vintervilat sedan i höstas.
Men alldeles snart ska det råda febril aktivitet på varvsområdet.
– Det börjar dra igång! Alla vinterjobben ska vara klara till påsk. Det har varit renskrapning av bottnar, blästring och bottenmålning, polering… Vi har en varmhall där det står tio båtar som vi polerar under vintern innan vi börjar med de som står här ute, förklarar Anders Trygg, varvets ägare.
De flesta kunderna är sommarboende på öarna i närheten.
– Först kommer de som ska i till påsk, det är alltid ett sjok på cirka 20 båtar. Därefter är det lugnt i två-tre veckor, och sen i maj, juni kommer de som vill ha i båten till bad och semester. Sista båten sjösätter vi i början av juli. Sen tar vi upp den första i augusti, och däremellan är det en del reparationer och grundstötningar att ta hand om.
Anders Trygg tog över Skärgårdsvarvet i årsskiftet 2016-2017 från Pelle Pia Hedberg som under en period även drev Gräddö marina på 70-80 och 90-talet ett stenkast bort. Sedan dess har verksamheten tuffat på och ökat ganska stadigt.
– Det har varit stabilt, skulle jag säga. Det kommer runt tio nya i vinterförvaringen varje år, där vi nu är uppe i 110 båtar mot ungefär 65 när jag började.
Nu lägger varvet i en ny växel. Personalstyrkan utökas från tre till fyra och en ny båtleverantör, Sandström, har tagits in i tillägg till norska GeMis aluminiumbåtar. Anders Trygg hoppas att modellerna med sitt allmogepräglade utseende ska bli populära hos ö-borna och sommargästerna.
– De är jättefina båtar med lättplanande skrov. De har ingen planingströskel och kommer fint upp i vattnet i planing. Andra fina egenskaper är att båten har en liten köl, vilket gör att den blir väldigt kursstabil och lätt att ro. Tack vare sin konstruktion kräver båtarna inte stora och dyra motorer vilket gör att priset på båt och motor blir väldigt bra, säger han.
Under pandemin slog båtförsäljningen i höjden och Gräddö skärgårdsvarv levererade båtar till hela landet.
– Det var galet, folk köpte båtar helt osedda, berättar Anders Trygg.
Under sommaren och hösten bromsade försäljningen in, och färre båtar såldes.
Vad tror ni om framtiden för båtbranschen?
– Det är svårt att säga, vi får se vad våren och sommaren visar. Vi ser positivt framåt med försäljningen av Sandström och Gemi då priserna på dessa båtar ligger bra till i dessa tuffa tider, säger Anders Trygg.
En konkret trend han sett över längre tid är att större bobåtar väljs bort till förmån för mindre, praktiska transportbåtar.
– Campinglivet vi hade på sjön på 80- och 90-talet har minskat. Idag vill människor i skärgården framförallt ha en öppen båt, som de kan åka ut och bada med och sen snabbt ta sig hem igen. Man vill ha det enkelt, aluminium och underhållsfritt som bara är att tvätta av, sjösätta och åka.
Miljömedvetenheten växer sig också allt starkare bland dagens båtägare. Framsteg inom alternativa bränslen, båtdelningstjänster, elbåtar och biocidfria färger gör att det finns större möjligheter idag för den som vill tänka hållbart.
Men vad gäller det sistnämnda så skulle i alla fall Anders Trygg vilja se prov på bättre tillämpningar. Det har nyligen kommit nya alternativa färger på marknaden, till exempel silikonfärger som ska vara likvärdiga mot påväxt som de klassiska kopparfärgerna.
– Men det måste funka i verkligheten också. Det har kommit båtar till oss som har varit målade med silikonfärger som lossnat vid bottentvätt. Då blir det svårt att lita på nya produkter.
Det bästa med jobbet är variationen. Dennis Nylin är en av de nu fyra anställda som idag förbereder för att slipa ett drev.
– Jag har svårt att sitta still, så det här är ett perfekt yrke för mig. Det är varierande och man gör inte samma sak hela tiden. Ena dagen polerar och bottenmålar man, nästa dag bygger man ett nytt elsystem. Så man får vara mekaniker, elektriker, målare och rörmokare i ett. Det blir aldrig enformigt, säger han.
Att kunderna allra oftast kommer med stora leenden på läpparna när de hämtar upp sina nyservade klenoder frampå vårkanten är en annan av yrkets stora privilegier, anser de.
Lite längre fram i framtiden vill Anders Trygg bygga ut mer.
– Vinterförvaringen är vår grundstomme och vår första prioritet är våra befintliga kunder. Vi ska sätta 110 väl fungerande båtar i sjön varje år. Men i år satsar vi lite extra på båtförsäljningen och lite längre fram kanske vi ska vidareutveckla förvaringsmöjligheterna och bygga en till hall här nere. Att kunna ha fler båtar inomhus och slippa hålla på och täcka vore bra.