På Singö i norra Roslagen driver Anki Willix och Viktor Åkerstedt sitt chokladmakeri hemma på gården. Men ambitionerna är större än så för den lilla pralintillverkaren, som nu har siktet inställt på ett eget delikatesshak på ön.
I ett litet rum inrymt i ett garage på västra Singö doftar det varmt av kakao när dörren öppnas. Här sker sedan cirka fyra år tillbaka produktionen av Singö choklad. Då tog Anki Willix och maken Viktor Åkerstedt över verksamheten, som funnits sedan 2004, från barnens klasskompis mamma som inte längre kände att hon hann med.
– Vi hade redan innan pratat om att starta något själva med choklad, för det lät så himla kul. Men vi ville gärna att det skulle heta just Singö choklad, som ju redan fanns. Många har en anknytning till den här platsen på ett eller annat sätt. Det spelar ingen roll var vi är i landet, folk känner till Singö. Så när chansen kom tog vi den, berättar Anki.
Hon är ursprungligen florist men sa upp sig från jobbet på Plantagen på Värmdö för fem år sedan. Nu arbetar hon halvtid med Singö choklad och halvtid med ett webbföretag för kläder. Viktor är fastighetsansvarig till vardags men kallas in i produktionen för att rulla praliner när det behövs. Utöver det är de som så många andra skärgårdsbor mångsysslare, med verksamheter som stuguthyrning och trädfällning på repertoaren liksom får, höns och grisar att utfodra. Men drömmen är att kunna livnära sig helt på chokladen.
– Roligast är att få experimentera och ta fram nya smaker. Och hantverket; att jobba med händerna och få utlopp för sin kreativa sida, säger Anki. Viktor fyller i:
– Och att möta kunder som får en riktig aha-upplevelse när de provar våra praliner och att känna att det kommer från hjärtat.
Kundmötet sker framförallt på diverse mässor runt om i landet, och preferenserna har visat sig vara varierade: i Stockholm går saffrankokospralinerna som smör, medan det i Göteborg är passionsfrukt som gäller. I dagsläget säljs chokladen annars förutom på webben endast i en liten fiskbutik i Grisslehamn. En egen butik dit kunder kan komma för en lunch eller fika och köpa med sig godsakerna hem står högt upp på önskelistan.
– Att synas utåt rent fysiskt är det vi behöver göra nu för att ta nästa steg. Vi står och väger nu om den ska ligga i Grisslehamn eller här på Singö. I Grisslehamn är det mer folk i rörelse men också helt andra hyror. Samtidigt vore det härligt med en butik här på Singö, där chokladen tillverkas. Det ska vara ett litet smultronställe, ett utflyktsmål, säger Anki.
Hur butiken ska se ut är redan glasklart och färdigplanerat i hennes huvud, precis som konceptet för Singö choklad varit från allra första början.
– Det ska vara robust, rejält och grovt. Det är vi. Det ska synas att det är handrullat, det ska inte vara masstillverkat, säger hon och berättar om hur de bygger upp sina montrar med drivved och plankor snarare än linnedukar och glasfat.
Livet som pralintillverkare på en skärgårdsö kan låta som en alltigenom idyllisk tillvaro, men att vara småföretagare i skärgården är bitvis snårigt. Pappersarbetet och kontakten med diverse myndigheter har varit det tuffaste, tycker Anki och Viktor.
– De får inte guida en i olika frågor för då kan de anses vara partiska. Man får testa sig fram och få ett ja eller nej, säger Viktor.
Stöttningen från kommunen upplever de som obefintlig.
– Det är envägskommunikation. Det är som att slå huvudet blodigt. När vi skulle göra livsmedelsrummet hade vi nygrävt avlopp men det tog ett halvår att få godkänt för att två avdelningar inte kunde prata med varandra. Det har varit tungjobbat men vi gnetar på.
Även andra typer av kommunikationer kan ställa till det.
– Hade vi kunnat få hit fiber hade det underlättat min vardag oerhört mycket, men jag känner mig inte jättehoppfull inför det. Nu har vi ADSL och nu på hösten när det blåser är det bara att stänga igen den där maskinen, säger Anki och tittar på datorn.
Styrkan hittar de i samverkan med andra företagare på ön. Man hjälper och stöttar varandra, menar de, och pratar gott om varandra. På stora Formexmässan var tre företag från lilla Singö representerade bland alla stora jättar.
– Det är lite häftigt. Jag tror man kommer längst på att nätverka, säger Anki.
Att driva företag tillsammans som gifta tycker de funkar riktigt bra.
– Vi har samma sätt att se på saker. Till exempel det ekonomiska, menar Viktor och Anki fyller i:
– Vi har tassat fram ganska försiktigt än så länge. Allt kostar pengar och vi vill inte ta oss vatten över huvudet.
Ändå ser de mycket fram emot det kommande året, då planerna med nya butiken ska landa i verkligheten. Och de är överens:
– Vi lever vår dröm.
Ankis och Viktors bästa chokladtips
- Våga experimentera med den mörka chokladen!
- Använd en choklad av bra kvalitet med hög kakaohalt.
- Testa att använda chokladen i bakning - ta valfri matbrödsdeg och rör ner grovhackad mörk choklad i degen. Det blir sagolikt gott!
- Choklad passar även i matlagning - testa att smälta mörk choklad och blanda med balsamico som en dressing att ringla över salladen.
- Många tror att det ska vara alkoholhaltiga drycker eller kaffe till choklad. Men det går minst lika bra med en kopp te som passar till – det är en smakresa utan dess like.