
Som första lokalparti någonsin tar nystartade Skärgårdspartiet nu plats i Värmdös kommunfullmäktige. Populariteten bland öborna är stor – men vilka är de egentligen, vad vill de och hur ser de på de viktigaste frågorna för skärgården framöver? Vi träffade grundarna Fredrik Zetterberg och Kerstin Öhman Moberg.
Det var frågan om ö-skolorna som var droppen som fick bägaren att rinna över. Då hade Fredrik Zetterberg och Kerstin Öhman Moberg förgäves försökt få sitt parti, Moderaterna, att tänka om. Skulle undervisningen på öarnas högstadier villkoras med ett visst elevantal, som man föreslagit, så befarade de att ö-skolorna skulle få lägga ner.
– Jag blev ombedd att stanna hemma när ärendet skulle avgöras, berättar Kerstin Öhman Moberg.
– Men jag är ju född och uppvuxen i skärgården och har bott här hela mitt liv. Jag har själv gått i ö-skola, liksom mina föräldrar och mina barn. Ska jag sitta där och lägga ner ö-skolorna? Det funkar ju inte.
De röstade emot partilinjen vilket ledde till att förslaget slutligen föll. Samma kväll sa de upp sina medlemskap i Moderaterna och blev vildar i kommunfullmäktige. Just där och då var det ingen självklarhet att starta ett nytt, eget parti. Men efter ett halvår hade beslutet mognat fram.
– Hade Moderaternas ledning varit inlyssnande så hade nog vi aldrig blivit till, säger Fredrik Zetterberg.
De blev uppvaktade av de andra etablerade partierna, men för Fredrik Zetterberg och Kerstin Öhman Moberg var det aldrig aktuellt att byta.
– Vi har ju kvar våra moderata värderingar. När Anders Gullander från Liberalerna också hoppade av bestämde vi oss för att fasen, det behövs en ny röst. Vi behöver ha ett parti här ute som inte har någon annan agenda än det som är bra för Värmdö och Värmdöborna, säger Fredrik Zetterberg.
I november 2021 registrerades Skärgårdspartiet. Då var den uttalade målsättningen att komma in i kommunfullmäktige som vågmästare efter valet, något som nu ser ut att kunna gå i uppfyllelse. Med 2,54 procent av rösterna står det klart att partiet säkrat ett mandat, trots en skral kampanjbudget.
Ärligt – hur förvånade blev ni?
Fredrik Zetterberg tvekar en liten stund och tittar finurligt på Kerstin Öhman Moberg.
– Ska vi vara kaxiga?
– Ja det ska vi!
– Vi blev inte ett dugg förvånade! Känslan kom rätt tidigt att det här kommer att gå vägen. Vi har fått så mycket uppmuntran.
Skärgårdspartiet har idag runt 50 medlemmar och ingen ideologisk hemvist på den traditionella höger-vänster-skalan. Det viktiga är pragmatism och sakpolitiken.
Att man har lockat just öborna står klart. I distriktet Djurö 1-Vindö som omfattar bland annat Möja, Svartsö och Sandhamn fick Skärgårdspartiet drygt tio procent av rösterna och blev fjärde största parti. I andra skärgårdsnära distrikt fick partiet resultat på uppåt 6-7 procent.
Även på valsedlarna, där alla namn fick minst ett kryss, syns flera välkända skärgårdsprofiler. Till exempel Sikos ordförande Ulf Westerberg och Stina Åbrandt från Möja, och Calle Hamacher och Nadja Franke från Runmarö som själva var drivande i frågan om ö-skolorna.
– Det är nog på grund av våra frågor. Skolfrågan gjorde nog mycket. Här kan vi äntligen hjälpa till att få alla att förstå hur viktigt det är att det fungerar på öarna, säger Kerstin Öhman Moberg.
– Många av de som valt att engagera sig har jobbat politiskt tidigare, men har nog känt att de partier de tidigare tillhört tappat trovärdigheten i de här frågorna. Just för att man haft en politik som ibland är rent skärgårdsfientlig, fyller Fredrik Zetterberg i.
Hur ser ni på skärgårdens framtid då? Vilka frågor vill ni driva?
– Bättre förutsättningar för boende. Både att det ska finnas bostäder men också möjlighet att ta sig till och från öarna och kunna arbeta där, säger Fredrik Zetterberg.
– Det är ju en skillnad om man kan hoppa in i bilen och åka över en bro eller inte. Skärgården räknas inte som glesbygd på samma sätt som Norrlands inland, men vi är på sätt och vis mer glesbygd då vi inte har landbacken att åka på. Det glöms ofta bort. Det är dyrare att vara företagare i skärgården med alla extra kostnader för leveranser och olika avgifter, säger Kerstin Öhman Moberg, som själv drivit företag på Nämdö i hela sitt liv.
– Där kan kommunen hjälpa handlare och företag. Att man kan lösa det här med tillsyn och tillstånd så att man tänker på att minimera kostnaderna, till exempel inte skicka tre olika tillsynsmän i varsin taxibåt, säger Fredrik Zetterberg.
Mycket handlar om att skapa långsiktiga förutsättningar, menar de.
– Du flyttar inte till Runmarö eller Möja med barnen om du inte vet att skolan blir kvar, säger Fredrik Zetterberg.
Men samtidigt är de noga med att poängtera att man är ett parti för hela kommunen, fastlands- likväl som öbor.
– I grund och botten handlar det om att se till att vardagen fungerar. Gör vi det spelar det ingen roll om man bor på Nämdö, Möja, Gustavsberg eller någon annan del av kommunen. För första gången har vi ett parti som ser både tätort och glesbygd, säger Fredrik Zetterberg.
Han fortsätter:
– Sedan är de skärgårdsbor jag stött på extremt medvetna om att de bor på en ö. Det innebär begränsningar. De förstår att de inte har samma möjligheter och förutsättningar som de som bor i Gustavsberg och det köper man. Vi vill bara att det ska vara schysst. Jag älskar ordet schysst! Ord som rättvisa är jättesvåra, frågar du barn om vad rättvisa är så får du tusen svar. Men de flesta kan enas om vad som är schysst. Och kan vi göra något som är schysst för Värmdöborna så kommer vi vara jättenöjda.
Ni har under valrörelsen pratat mycket om bristen på medborgardialog i Värmdö. Hur vill ni åtgärda det?
– Vi vill involvera medborgarna i processen mycket tidigare. Istället för att man kommer med ett färdigt förslag som man ska säga bu eller bä till måste man först definiera vad problemet är tillsammans. Inom sälj pratar man om DABA, att definiera behov och få accept på behov, sen bevisa lösning och få accept på beviset. Att definiera behov gör man genom att ställa öppna frågor och faktiskt våga ta in andra perspektiv. Politiker kan vara duktiga på att komma med lösningar men rent usla på att förstå problemen, säger Fredrik Zetterberg.
Blir det inte väldigt många olika viljor att ta hänsyn till då?
– Jo. Men jag tror att de flesta gånger kan man i alla fall enas om ett mål. Ett mål som nog är alla från V till SD kan vara överens om är att Värmdöborna ska få det bättre. Sen hur man ska ta sig dit, där har du olika viljor. Det är då man får försöka tratta ner behovet – vad innebär det att göra det bättre? Det finns inget förslag där alla kommer vara nöjda. Men då kan vi åtminstone med stolthet säga att vi har lyssnat och tagit hänsyn till de negativa konsekvenserna av ett förslag.
I skrivande stund har det inte kommit några klara besked om hur Värmdös styre ska se ut under kommande mandatperiod.* Skärgårdspartiet har sagt att man är villig att prata med alla, men vill inte ingå i någon koalition eller allians utan snarare vara fria att kunna ta ställning i enskilda sakfrågor.
– Vi vill skrota det fördummande vi-och-dem-tänket. Kommer det bra förslag så spelar det ingen roll från vilket parti. Målsättningen är att vara de som sätter nageln i ögat på de andra och ser till att föra fram bra politik för Värmdöborna.
På sikt skulle de gärna se att Skärgårdspartiet sprider sig till fler kommuner.
– Det skulle vara jättekul. Det är flera kommuner som har liknande behov och utmaningar, säger Fredrik Zetterberg.
* Efter pressläggning kom besked om att Värmdös nya styre består av S, C, L och MP, som ingått en valteknisk samverkan med Skärgårdspartiet och Vänsterpartiet.