
Det är en helt unik miljö för bröllop och fester, men förra året blev lite av en besvikelse för Martin ”E-type” Eriksson, nya krogägaren på Dalarö skans. I år är bokningarna fler och man hoppas mycket på att ge den gamla fästningen det liv den förtjänar.
Molnen ligger som en mörk matta över fjärden när vi tar oss ut från Askfatshamnen på Dalarö mot den gamla fästningen Dalarö skans. Ett lätt duggregn faller medan Martin Eriksson, mer känd som artisten E-type, med van hand rattar båten den korta sträckan.
– Det är fantastiskt att jag som älskar skärgård kan vara här hur mycket jag vill, säger han.
Fästningen som ligger mellan Dalarö och Ornö är en välkänd siluett för människor i södra delen av skärgården sedan 350 år tillbaka. I många år förde skansen och ön en stillsam tillvaro. Sjövärnskåren hyrde fästningen under ett antal år, men lämnade ön 1990. Vid millennieskiftet började Statens fastighetsverk att hyra ut anläggningen för fester och evenemang. En utomhusscen uppfördes på södra sidan av ön och den gamla försvarsanläggningen blev plötsligt en populär mötesplats för många människor. De senaste åren har det dock mest varit slutna fester och bröllop på ön och platsen har tappat lite av sin sociala funktion. Det var något som Martin Eriksson ville ändra på när han i slutet av 2015 bestämde sig för att ta över verksamheten. Bland annat satsade han på generösa öppettider för restaurangen. Men Dalarö skans visade sig vara ett svårare projekt än beräknat.
– Verksamheten med a la carte fungerade inte, det är jättetråkigt. Men brunchen på söndagarna och särskilt grillkvällarna på torsdagarna med trubadur funkade bra, säger han.
I år bantas därför verksamheten som riktas till allmänheten till torsdagar och söndagar. Förutom att det är svårt att locka besökare till skansen, så finns andra utmaningar för verksamheten på ön. Trots närheten till fastlandet så blåser det ibland rejält kraftiga vindar, som gör att det vissa dagar kan vara svårt att lägga till med båt. Logistiken är heller inte alltid lätt att lösa. Martin Eriksson, som i många år framgångsrikt drivit vikingakrogen Aifur i gamla stan, har samtidigt även tagit över en restaurang på Fjäderholmarna och driver nu två ö-krogar.
– Jag är nog lite bortskämd med restaurangen Aifur. Öar fungerar inte på samma sätt, konstaterar han.
Även om förra årets säsong gick knaggligt ser det betydligt ljusare ut i år. Fler bokningar har ramlat in för denna sommar och Martin Eriksson tror mycket på årets säsong.
– Det ser jättebra ut för denna sommar. Vi har tolv bröllop bokade jämfört med förra året då vi hade sex stycken.
Att komma till Dalarö skans är en märklig upplevelse. Ön är karg och vindpinad, under våren häckar fåglar överallt runt ön. På höjden tornar skansen med dess kruttorn och kommendantbostad upp sig. Det är ödesmättat, men underbart. Som för att förstärka den mystiska känslan har någon även ställt upp ett riddarkors på ön.
– Det är ett riktigt ballt ställe, säger Martin Eriksson.
Efter att han tagit över verksamheten har han kört ut en hel del rekvisita till ön. Här finns sköldar, kistor, tavlor och annat som ska bidra till atmosfären, men även en utbåtsbar!
En restaurang i 1600-talsmiljö är en speciell upplevelse, men inget som man får gratis. Statens fastighetsverk, tar en halv miljon kronor i hyra per år.
– Det är en liten uppförsbacke att börja säsongen på minus 500 000 kronor, säger Martin Eriksson.
Inför årets säsong kommer inga stora förändringar i verksamheten att ske, men Martin Eriksson har många idéer för framtiden.
– Det går att göra stället jävligt ballt. Jag skulle vilja ha två flytbryggor till så fler båtar kan lägga till. Det vore också skitkul att kunna värmeisolera kruttornet så man kunde köra julbord där.
Sebastian Sahlén är ny restaurangchef för Dalarö skans och Fjäderholmarna. Med 27 år i branschen har han gott om rutin.
– Jag blev helt mållös när jag kom ut hit. Jag förstår att man lägger bröllop här ute.
Kommunikationerna är en av de frågor han gärna skulle vilja förbättra.
– Jag hade gärna sett att Waxholmsbolaget hade fler turer till ön. Det är en önskan, går inte det får man lösa det på annat sätt.
– Sebastian är bra, inflikar Martin Eriksson, han säger nej till mina idéer ibland, det skulle jag ha behövt någon som gjorde förra säsongen.
Torsdag 8 juni drar verksamheten igång med grillning och trubadur. Eventuellt även med E-type bakom skivspelaren.