I badvattnen kring Stora och Lilla Segholmen kör båtarna alldeles för fort och drar upp stora svall. Men när Maria Ölander ansökte om sjövägmärken med knopbegränsning hos länsstyrelsen fick hon avslag.
– Vi kommer överklaga och fortsätta driva det, för att undvika skador på folk och fä, säger Maria Ölander.
Maria Ölander är styrelseordförande i Norra Fåglarö Tomtägarförening som består av fastighetsägare på öarna Stora och Lilla Segholmen samt Trätholmen. Inom föreningen är de fastighetsägare som varit engagerade i frågan överens om att de vill få ner hastigheten på båtar, vattenskotrar och övriga fartyg som passerar igenom sunden mellan Stora och Lilla Segholmen samt mellan Mörholmen och Lilla Segholmen.
– Det har varit ganska mycket körningar i hög hastighet och speciellt i sommar när det varit varmt i vattnet och både hundar och barn badar långt ut. De drar upp svall och de hinner inte se varken barn eller kanotister när de kör så fort, säger Maria Ölander.
Även ejderbon har sköljts bort i våras av större fartyg som drog upp svall.
Då länsstyrelsen avslog den ansökan som Maria Ölander gjort privat ställde föreningen därför frågan till Haninge kommun om det går att sätta upp andra skyltar. Kommunen hänvisade vidare till Transportstyrelsen.
– De skriver att ett alternativ är upplysningsmärket ”rekommendation om svallfri fart”. Då kommer vi behöva samråda med fastighetsägarna där skyltarna ska placeras. En av skyltarna vill vi sätta på Oxkobben som tillhör Haninge kommun, säger Maria Ölander.
”Därigenom finns det förhoppningsvis möjlighet att komma tillrätta med detta bristande sjövett bland sjöfarare. I händelse av att en olycka skulle uppstå på grund av svallbildning, kommer detta ligga befälhavaren till last vid en utredning”, skriver Transportstyrelsen till föreningen.
Upplysningsmärket tycks därmed ha viss tyngd, konstaterar Maria Ölander. De två ärendena drivs nu parallellt och styrelsen ska undersöka vad kostnaden är för upplysningsmärken om de blir aktuella.
– I första hand ska vi överklaga till länsstyrelsen. I andra hand kontakta kommunen och fråga om vi får sätta en skylt på deras mark, samt grannföreningen Fåglarö fiske och tomtägarförening, FFTF, och berörd fastighetsägare för möjlig upplysningsskylt på Mörholmen, säger Maria Ölander.