Sedan flera år tillbaka har Möja företagarförening kämpat för att få till stånd fler bostäder på ön. Nu ser det hoppfullt ut för planerna på en helt ny skärgårdsby för fastboende vid Möjaström, när Värmdö kommun uttalat satsar på mer bostadsbyggande på kärnöarna.
– Vi vill gärna att människor “mitt i livet” flyttar hit, säger Monica Pettersson, ordförande i företagarföreningen.
Sedan 2019 har Möja företagarförening jobbat för att få till fler bostäder på ön genom initiativet Möjalyftet. Föreningen har i en enkät sonderat intresset bland både fast- och fritidsboende samt företagare på ön och fått ett stort positivt gensvar för fler bostäder.
För att kunna göra verklighet av planerna har man uppvaktat Värmdö kommun som äger en lämplig fastighet om cirka 36 000 kvadratmeter, belägen på höjden längs vägen mot Hamn, strax norr om Möjaström. Hittills har responsen från politiskt håll varit ljum, men i samband med att ett Skärgårdspaket med syfte att öka antalet fastboende på Värmdös kärnöar nu beslutats verkar vinden ha vänt.
På ett möte i september där tre representanter från företagarföreningen, en från Coops styrelse och en från turistföreningens styrelse träffade Värmdös fem kommunalråd kom beskedet att kommunen nu planerar att gå ut med markanvisning för fastigheten i Möjaström och sondera intresset för att bygga där.
– Vi ser en otroligt positiv ljusning i vårt projekt, vilket vi inte riktigt har sett tidigare. Det är jättespännande, inte bara för oss utan för de flesta av de större kärnöarna. Lossnar det här så lossnar det förhoppningsvis på andra öar också, säger Monica Pettersson.
Som förebild för själva utformningen har man spanat på Ljusterö skärgårdsby.
– Vi fastnade för deras sätt att bygga. De skiftande storlekarna på husen möjliggör för både ensamstående och barnfamiljer, och vi gillar kon-ceptet att bilda en bostadsrättsförening. Det är ganska låga insatser, vilket gör att gemene man faktiskt skulle ha ekonomisk möjlighet att bosätta sig i skärgården.
Enigt tidiga skisser som tagits fram skulle 24 lägenheter eller småhus med gemensamhetsytor kunna byggas på fastigheten och då ta runt 4 000 av de totalt 36 000 kvadratmetrarna i anspråk. Går allt enligt plan med detaljplane- och bygglovsprocesser hoppas Monica Pettersson att byn kan stå inflyttningsklar inom 4-5 år.
Vilken målgrupp skulle ni helst se flytta in?
– En blandning, absolut! Nu är ju skolan på ön vilande, och det är klart att vi önskar att barnfamiljer kan våga nappa på det här så att vi får igång skolan igen. Men vi ser också från företagarföreningen att många av våra medlemmar har uppnått en relativt hög ålder. Skulle alla lägga av att jobba, då stannar Möja. Så vi är i behov av arbetskraft. Vi vill gärna att kategorin “mitt i livet” med jobb och barn och allt vad det innebär kommer hit!
Att det blir en helt ny by, istället för att förtäta i befintliga byar, ser Monica Pettersson som positivt.
– Vi tror att det kan vara attraktivt att kunna skapa sina egna traditioner och sätt, istället för att flytta in där alla redan känner varandra. Vi tror det skulle underlätta att komma in i gemenskapen och ö-livet. Dessutom skulle en förtätning i bästa fall ge några enstaka nya hus, nu kan det bli 24 nya på en gång.
Utöver planerna på byn vid Möjaström pågår även ett annat bostadsprojekt på norra delen av ön vid Långviksnäs, på en privatägd fastighet. Där är planen att få till nio nya bostäder, varav fem hyresrätter.