
Ornö, Utö och flera andra öar i Stockholms södra skärgård riskerar att få stora problem med godstransporterna i sommar efter att Waxholmsbolaget minskat sin transportkapacitet.
På Utö, Nåttarö och Rånö är det främst transporter av kylvaror som drabbas. På Ornö, Kymendö och Fjärdlång handlar det om allt gods.
– Finns inte Waxholmsbolagets godstransporter så finns inte heller våra företag kvar här, säger Stefan Skog, delägare i Gulfmacken och livsmedelsbutiken i Kyrkviken på Ornö samt Kyrkvikens Bar & Bistro.
Redan i slutet av förr året protesterade han och åtta andra entreprenörer och företagare på Ornö, Kymendö och Fjärdlång mot nedskärningarna i godstrafiken.
– Att på detta sätt, och utan minsta förhandsbesked strypa godstransporterna till södra skärgårdens största ö är helt orimligt, skrev de i ett brev till politiker och tjänstemän inom Region Stockholm och Waxholmsbolaget.
Utöområdet riskerar att få en rejäl minskning av kyltransporterna via den gamla bilfärjan Renskär. Waxholmsbolaget har satt en gräns på max tjugo kylburar per dag för rutten.
– Tjugo burar är enbart vad vår krog beställer varje dag under högsäsong, sen har vi Ica, ytterligare sju-åtta krogar samt Försvarsmakten, som också behöver kylvaror, säger Stefan Guldstrand, delägare i Utö värdshus och vice ordförande i Utö Företagarförening.
Ornö, Kymendö och Fjärdlång får en stor del av sina transporter av livsmedel via Vindöga. Båten byggdes om förra våren, vilket innebar att den fick en minskad godskapacitet. Enligt Stefan Skog har kylutrymmet halverats.
Förra sommaren kompenserade Waxholmsbolaget bristen på godskapacitet med lastbilar som körde ut gods till Ornö.
– Men vi har från Waxholmsbolagets sida varit tydliga med att den lösningen bara var tillfällig, säger Elin Lindström, presskommunikatör vid Trafikförvaltningen i Region Stockholm och tillägger:
– Waxholmsbolagets uppdrag att ombesörja godstrafik till öar utan bro, tunnel eller vägfärja. I och med att Ornö har en vägfärja, är det inte motiverat att ytterligare utöka de godstransporter som går via Waxholmsbolaget.
Att leverantörerna skulle köra ut varorna själva till Ornö tycker Stefan Skog vittnar om en ”skrämmande dålig verklighetsuppfattning” från Waxholmsbolagets sida.
– Ingen av våra leverantörer – inte ens de med lager i Stockholm – är beredda att använda en av sina lastbilar plus chaufför i fyra-sex timmar för att leverera till en eller två kunder på Ornö. Det blir helt enkelt en förlustaffär för dem.
– Dessutom kostar en lastbil 720 kronor på Ornöfärjan.
När det gäller Utö verkar dock en lösning för kyltransporterna vara på väg:
– Vi arbetar tillsammans med trafikutövaren för att ta fram en lösning innan högsäsongen startar, säger Elin Lindström.