I decennier stod Berga örlogsbas i centrum för Försvarsmaktens marina utbildningar, men numera är stora delar av de olika utbildningsenheterna förflyttade till Karlskrona. En del verksamhet lever dock kvar till följd av första Amfibieregementets utlokalisering till platsen. Det hela började redan i slutet på 1800-talet.
I slutet av 1800-talet började flottan använda Horsfjärden som övningsområde. Skjutvarningar upplästes i områdets kyrkor och en verkstad för skjutmål byggdes i en vik på Vitsgarn mitt emot Märsgarn vid Horsfjärden. Från 1904 började man mer permanent utnyttja Horsfjärden som bas för kustflottans skjut- och signalskolor samt för minfällsövningar med mera.
1905 beslutades att inrätta en måldepå för en skjutskola på Vitsgarn. Depån fyllde ett stort behov och växte stadigt.
Åren 1911 till 1921 förvärvade Kronan successivt mer mark för flottan bland annat vid västra Vitsgarn. Erfarenheterna från flottans beredskap och övningar under första världskriget medförde att depån vid Horsfjärden till stora delar kom att fungera som en framskjuten servicebas för hela den rustade delen av flottan. Föreångare till Artilleriskolan på Berga var skolor och övnings-anläggningar på öarna Alvsta Långholmar, Vitsgarn och Märsgarn utanför Horsfjärden.
Under första världskriget utvecklades måldepån och på Märsgarn byggdes bryggor och andra anläggningar. Övningarna på Horsfjärden intensifierades. Man började skjuta med tungt artilleri och några större utrangerade fartyg sänktes i ”Horsan”.
– Redan före andra världskriget började man fundera på att flytta ut örlogsbasen i Stockholm utanför de inre farlederna, men när kriget kom fick man nöja sig med att förbättra och bygga ut de befintliga skärgårdsanläggningarna, säger Bo Stjernström.
Horsfjärden och Musköområdet blev under kriget den södra skärgårdens marina centrum omringat av minfält och luftvärn samt en yttre och inre linje av kustbatterier. Viken mellan Vitsgarn och Märsgarn blev en viktig örlogshamn där även anläggningar för sjöflygplan och ubåtar byggdes.
1944 beslutade riksdagen att staten skulle förvärva Berga slott efter den framlidne och stora markägaren Helge Ax:son Johnson. Området omfattade en strandremsa som sträckte sig från Vitså hamn till Näringsberg och var 3,5 km lång och 800 meter bred. Utöver strandremsan tillkom även en del av området där Berga lantbrukskola var lokaliserad, med en areal om 1 025 hektar. Köpesumman för förvärvet av egendomen var 2 635 000 kronor. Kustremsan delades upp i örlogshamn och örlogsskolor.
– Jaktparken förvandlades till övnings- och skjutfält. Berga örlogsskolor startade sin verk-samhet 1946, då som marinens underofficersskola. Nu kom den första vågen av personal och inflyttade familjer. I Västerhaninge byggdes också ett helt kvarter för flottans familjer.
Berga örlogsskolor hade till huvuduppgift att utbilda personal, både värnpliktiga och stamanställda, i sjömanskap och grundläggande militära färdigheter. Vid skolorna bedrevs även en viss yrkesutbildning. Berga örlogsskolor bildades genom att utbildningen vid Skeppsholmen i Stockholm omlokaliserades till Berga.
Den första juli 1946 började verksamheten på Berga örlogsskolor med undervisning i Underofficersskolans styrmans- och maskinistlinjer, medan hantverks- ekonomi- och kustartillerilinjerna kom den 1 oktober. Den 21 oktober 1946 förrättade H.K.H. Kronprinsen invigning av marinens underofficersskola.
På sommaren 1949 påbörjades bygget av en anläggning för övning i torped- och u-båtsanfall. 1948-1949 påbörjades ubåts- och ubåtsjaktutbildningen på Berga både för befäl och värnpliktiga. Delar av utbildningen förlades till ubåtsövningsanläggningen ”Valrossen”.
Grunden i Berga Örlogsskolors verksamhet har sedan tillkomsten 1946 varit befälsutbildning. Utbildningen började med Marinens underofficersskola (MUOS) och har därefter successivt både organisatoriskt och innehållsmässigt förändrats. Efter försvarsbeslutet 2004 är Berga örlogsbas idag utbildningsplats för Första amfibieregementet (Amf 1) och hemvist för hemvärnets utbildningsgrupp Södertörnsgruppen. Från och med hösten 2008 har även flottan kommit tillbaka i form av 4:e sjöstridsflottiljen. I och med försvarsbeslutet 2004 avvecklades Örlogsskolorna (ÖS) för att ersättas av Sjöstridsskolan (SSS), med huvudsaklig bas i Karlskrona.
Källor: ”Berga örlogsskolor 50 år”,
”Musköområdet – en annorlunda hembygd” av Bo Stjernström, ”Allmän
orientering om Kronoegendomen Berga” av Bo Stjerntröm