Det är ingen stor grej för Ewa Skoog Haslum att hon nu blivit Sveriges första kvinnliga amiral.
Men hon tror att hennes nya titel kan bidra till att fler kvinnor kan känna sig motiverade att söka sig till Försvarsmakten.
Nu tar hon också över rodret som vicerektor på Försvarshögskolan med siktet inställt på att drilla morgondagens officerare.
Ewa Skoog Haslum sluter ögonen. Hon tar ett djupt andetag och andas ut samtidigt som hon blickar ut över vattnet. Vi befinner oss på Berga marinbas, utanför Hårsfjärden.
– Varje gång jag kommer hit ut är det som att stressen rinner av mig. Jag blir lugn. Det känns lite som att jag kommer hem, säger hon.
Under flera år har Berga varit den bas som hon har utgått från. Men sedan några veckor tillbaka arbetar hon i Försvarshögskolans lokaler inne i Stockholm. Därför blir besöken ut till skärgården inte lika många längre.
– Det är något visst med Stockholms skärgård och att vara till sjöss. Att leva tillsammans med en besättning är speciellt. Man måste verkligen lita på varandra samtidigt som de måste kunna lita på dig. Det blir som en andra familj, säger Ewa Skoog Haslum.
Vi kliver ombord på HMS Ven. Några sjömän ombord gör givakt och hälsar på henne med en honnör. Ewa blir märkbart generad.
– Jag är inte riktigt van vid det här än, säger hon.
Ewa Skoog Haslum började sin karriär inom försvaret för trettio år sedan som radiotelegrafist ombord på HMS Stockholm. Sedan dess har hon haft flera titlar, främst inom flottan.
– Jag bestämde mig tidigt för att jag ville jobba inom försvaret. Redan i högstadiet var jag med på min första hemvärnsövning.
Även om det ibland har varit tuffa perioder har hon alltid trivts på sin arbetsplats.
– Annars skulle jag inte ha varit kvar. Visst har jag fått höra en del kommentarer och bemötts med fördomar för att jag är kvinna. Men oftast har jag kunnat bita ifrån lika snabbt, säger Ewa Skoog Haslum.
Men det innebär inte att Försvaret är jämställt, menar hon.
– Vi har en del arbete att göra. Samtidigt håller jag inte med om den allmänna bilden att kvinnor blir särbehandlade inom försvaret. Det är givetvis en individuell bedömning och känner en kvinna sig undanträngd är det illa nog och något som vi måste jobba med. Men jag skulle nog ändå vilja påstå att försvaret idag är mer jämställt än vad många tror.
Att det skulle dröja ända till år 2017 innan Sverige fick sin första kvinnliga amiral kan tyckas ha tagit lång tid. Men för Ewa Skoog Haslum är det inte en stor grej att hon får den titeln just nu. Däremot hoppas hon att med sin titel kunna motivera fler kvinnor att satsa på en karriär inom försvaret.
– Ju fler kvinnor vi blir desto mer välkomnande blir också organisationen. Det är inte bara en jämställdhetsfråga utan också en fråga om att kvinnor inte ska vara i minoritet, säger hon.
I och med utnämnandet till amiral blev hon också vicerektor på Försvarshögskolan. Det innebär att det är hon som har det yttersta ansvaret för utbildningarna, såväl officerarutbildningarna som de civila kandidatprogram och fristående kurser som skolan erbjuder.
– Det är väldigt spännande att jag får vara med och påverka hur morgondagens försvarsutbildningar ska se ut, säger Ewa Skoog Haslum.
Officersprogrammet är populärt. Idag är det rekordmånga som söker, långt fler än vad det finns platser för.
– Många talar om den förtappade generationen som blir curlad för än det ena än det andra. Men jag ser inte det. De flesta av de ungdomar jag ser är såväl intelligenta som välartade och allmänbildade. På många sätt klokare än vad jag själv var när jag var i den åldern. Jag har hopp om framtiden, säger hon.
Att värnplikten nu återinförs för både killar och tjejer tror Ewa Skoog Haslum är bra.
– Nu kommer Försvarsmakten att rekrytera efter förmåga och inte efter kön. Det tror jag är bra och definitivt ett sätt att få in fler kvinnor, säger hon.
Sedan slutet av 1990-talet har försvarets resurser minskats kraftigt. På grund av omvärldsläget har frågan snabbt blossat upp igen på den politiska agendan. Nyligen meddelade regeringen att den skulle skjuta till 10,2 miljarder till Försvarsmakten fram till 2020. Men Ewa Skoog Haslum efterlyser ett mer långsiktigt tänkande.
– Jag upplever att man bara pratar i mandatperioder. För att kunna rusta upp försvaret krävs mer långsiktiga lösningar. Idag har vi mycket singelkompetenser och det är inte bra. Vi måste kunna bredda våra kunskaper, säger hon.
Försvarets nedtrappning har också påverkat närvaron i skärgården, menar Ewa Skoog Haslum.
– Ja, folk är inte lika vana att se oss ute i skärgården längre. Så när vi väl syns blir det ibland en väldig uppståndelse. En del klagar på att vi kör för fort och att vi låter mycket. Jag kan ändå förstå dem eftersom de har haft det lugnt och skönt nu i ett antal år. Men nu får de vänja sig vid att vi kommer synas mer igen, säger hon och fortsätter:
– Det är viktigt att vi alla kan samsas om vår vackra skärgård och Marinens uppgifter är en naturlig del av den.
FAKTA
Namn: Ewa Skoog Haslum
Ålder: 49
Bor: I Stockholm
Familj: Make, två söner på 14 och 18 år
Yrke: Nyutnämnd flottiljamiral samt vicerektor på Försvarshögskolan
Det bästa med skärgården: Kombinationen av öar och båtliv men framförallt dess karaktärsskiftningar.
Favorit-ö: Skarpö utanför Vaxholm
Drömmer om: Sommarsemestern
Favoritfartyg i flottan: HMS Sundsvall (där hon var fartygschef 2006-2008)
Motto: Skapa din egen framgång men låt andra lyfta dig