
Projektet beskrivs som en motorväg för fartyg in till Stockholm och har väckt massiva protester, inte minst bland skärgårdsbor.Men enligt Trafikverket är det inte säkert att leden kommer att förverkligas – åtminstone inte nu.
Fram tills nästa torsdag, 30 november, kan remissinstanser och allmänheten lämna sina synpunkter på den nationella planen för transportsystemet 2018-2029. Planen föreslår en rad antal åtgärder för landets transportsystem varav en av de föreslagna åtgärderna är att låta Horsstensleden byggas. Leden skulle enligt Trafikverket kunna öka antalet kryssningsfartyg och samtidigt avlasta de andra farlederna in mot Stockholm. Kritiker kallar projektet en motorväg för fartyg och hävdar att ett byggande av leden skulle innebära ett allt för stort ingrepp i den redan känsliga skärgårdsmiljön.
— Det är häpnadsväckande att Trafikverket vill spränga sig genom skärgården för att få in större kryssningsfartyg till Stockholm. Det är inte bara miljömässigt förkastligt, kortsiktigheten för en ekonomiska vinningens skull är direkt provocerande, säger Johan Hernmarck, initiativtagare till kampanjen Stoppa Horsstensleden.
Enligt honom har över 2100 personer redan skrivit kritiska remissvar till Regeringen i kampanjens namn. Men många har också på egen hand skrivit kritiska svar. Harö Hasselö Intresseförening är en av dem som gjort det. De anser att Horsstensleden skulle innebära tydliga negativa effekter på miljön om den byggs. Även Värmdö kommun har ställt sig kritisk till Horsstensleden. Kommunen skriver i sitt remissvar att den istället vill verka för att inrätta ett marint reservat runt Horssten för att långsiktigt skydda den marina miljön där.
Regeringen väntas ta beslut om den nationella planen i början av nästa år. Men enligt Trafikverket är Horsstensleden inte en av de prioriterade åtgärderna som kommer vara med i planen.
— Horsstensleden ingår i dagsläget inte i planförslaget. Däremot finns den med bland de objekt som kan övervägas att ingå i planen om Regeringen höjer budgetramen med tio procent, säger Stina Hedström vid Trafikverket.
Johan Hernmarck tycker det ändå är viktigt att visa motstånd till leden.
— Så att vi en gång för alla kan ta död på det här förslaget. Horsstensleden har haft en förmåga att gång på gång flyta upp till ytan med ett par års mellanrum.