
Digitalisering och samverkan mellan flera aktörer är två av flera insatser som ska stärka Sveriges besöksnäring, menar näringsminister Mikael Damberg (S).
Tidningen tog ett snack med ministern när han besökte Artipelag i förra veckan om hur turismen i skärgården kan vara en del i detta.
– Vi gör redan idag mycket för att internationella turister ska hitta hit. Men vi kan alltid göra saker bättre, säger Mikael Damberg.
Bland annat menar han att det finns mycket att göra för att turister ska hitta besöksmål utanför storstäderna.
– Där är skärgården ett tydligt exempel på hur en ökad besöksnäring skulle kunna bidra till att hålla den mer livskraftig.
Idag upplever dock många småförtagare i skärgården att deras verksamheter hämmas av exempelvis bränsleskatt och förmånsbeskattning av båtar, vilket Skärgården skrivit om i flera artiklar. Detta gör att deras verksamheter inte kan växa lika mycket som de kanske vill, vilket på sikt hämmar utvecklingen även för besöksnäringen i skärgården. Damberg säger trots det att skatterna är nödvändiga.
– Östersjön mår som vi alla vet inte så bra. Och för att vända den negativa trenden måste vi vidta vissa åtgärder som skatter till exempel.
Nyligen presenterades utredningen ”Ett land att besöka – en samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring” där flera förslag lyfts fram för att stärka landets position på besökskartan ytterligare. Bland annat föreslås satsningar på digitalisering och samverkan mellan myndigheter och företag.
– Besöksnäringen är ganska splittrad i Sverige. Därför tror jag att det behövs startas en gemensam organisation för att tillsammans utveckla besöksmålen och stärka Sverige som destination, säger Mikael Damberg.
En sådan organisation skulle kunna vara på plats någon gång under nästa mandatperiod. Digitala satsningar menar han skulle ha flera synergieffekter.
– Genom att använda mer digitala lösningar underlättar det många situationer för både besökare och näringsidkare.
Samtidigt kan inte besöksnäringen fortsätta att växa hur mycket som helst, säger han.
– Det finns många exempel i världen där turisterna mer eller mindre tagit över destinationen. Det är viktigt att besöksnäringen i Sverige utvecklas varsamt så att vi bevarar landets särart.
Ministern är däremot inte är orolig för att exempelvis skärgården ska bli överexploaterad.
– Vi har idag flera olika skydd som jag i grunden tycker är bra. Dessa begränsar utbyggnaden i känsliga miljöer.
Besöket på Artipelag var en del av ministerns besöksnäringsturné.
– Artipelag är ett mycket bra exempel på hur man kan arbeta för att öka besöksnäringen även utanför städerna. Jag är imponerad över hur långt de har kommit på ganska kort tid.