
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) gick i dagarna ut med att han vill se en uppluckring av strandskyddet. Att det skulle få någon effekt på Stockholms skärgård i första taget är dock inte sannolikt, tror SRF:s ordförande Sune Fogelström.
På Landsbygdsriksdagen som gick av stapeln den 18-20 maj i Örnsköldsvik öppnade Sven-Erik Bucht för att luckra upp strandskyddsregelverket nationellt.
– Jag har under min Sverigeresa besökt snart alla landsbygdskommuner, och det finns en fråga som har kommit upp i varenda kommun, och det är byggande i strandnära lägen, sa han till TT.
Flera partier har länge förespråkat en lättnad av regelverket, som idag innebär förbud mot att bygga inom 100 meter från strandkanten men som i många fall utökas upp till 300 meter. Till exempel föreslog även Centerpartiet i samband med Landsbygdsriksdagen ett avskaffande av det generella strandskyddet. “Vi vill avskaffa det där det inte behövs, och lämna över ansvaret för att peka ut skyddsvärda områden i dessa delar av landet till kommunerna”, skriver de i ett reformförslag för landsbygden.
Att nu också S går till val på en uppluckring av skyddet är mer förvånade, då partiet varit med och drivit igenom det hårdare, nu gällande regelverk.
Vad den nyvunna politiska enigheten i frågan kommer få för effekt på byggande i skärgården är oklart, men sannolikt blir den inte så stor. Det tror Sune Fogelström, ordförande i Skärgårdarnas Riksförbund SRF, som länge drivit frågan.
– Vi välkomnar naturligtvis diskussionen. Det är bra att ämnet finns på dagordningen och att skyddet luckras upp. Men vad vi förstår avser man inte att ändra något i LIS-områdena* söder om Gävle-Strömstad. Då kommer det inte att ha någon betydelse i de folkrika skärgårdsområdena.
Socialdemokraterna skriver mycket riktigt att det man vill se är en ökad differentiering av lagstiftningen, där man vill prioritera Norrlands inland och glesbygder i syd- och mellansverige med ett stort antal sjöar. Samtidigt vill man värna och förstärka tillgången till obrutna strandlinjer längs kusterna och bland annat i Stockholms skärgård.
Sune Fogelström menar att det är ett problem att all tillgänglig statistik om befolkning ligger på kommunnivå.
– Därför blir skärgården ständigt betraktad som storstad, som att glesbygdsproblematiken inte finns här. Det är ett evigt kämpande.
Han föreslår ett större grepp om frågan med utgångspunkt i en vision om hur många som borde bo på de olika öarna.
– Om det fanns en målsättning och en politisk ambition om att det till exempel ska bo 500 personer på Möja, då blir många beslut lättare att fatta. Då kommer även frågan om strandskydd, som är en liten del av det, in i ett sammanhang.
* Landsbygdsutveckling i strandnära lägen (LIS-område)
Kommuner har möjlighet att peka ut områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen (LIS-områden) i sina översiktsplaner. Områden ska vara lämpliga för landsbygdsutveckling och av begränsad omfattning så att strandskyddets syften tillgodoses.
Källa: Länsstyrelsen