I framtiden kan öbor i Norrtälje skärgård själva bli ansvariga för att transportera sitt eget hushållsavfall till fastlandet. Lösningen testas nu av Norrtälje vatten och avfall AB men på öarna är många kritiska till idén.
Det vore mer effektivt, ekonomiskt och ha miljömässiga fördelar om såväl fast- som fritidsboende på öarna i Norrtälje skärgård tar eget ansvar för att deras hushållssopor körs till fastlandet. Det menar Norrtälje vatten och avfall AB som ansvarar för renhållningen i kommunen.
– När man ändå åker med båten kan man ta med sin soppåse, säger Jan Paymer, biträdande avfallschef på bolaget.
Kommunen har redan testat modellen vid Bromskär på Blidö dit boende på Bodskär, Söderöra och Svartlöga forslat sina hushållssopor till en anläggning. Nu planerar bolaget att testa lösningen vid fler replipunkter.
– Vi har ännu inte beslutat om vart nästa placering blir men det bör ju vara intill en större båthamn där många öbor utgår ifrån, skriver Jan Paymer till tidningen.
Enligt honom innebär dagens lösning att de flesta lämnar sina sopor på öarna när de åker iland och därefter ska sopbåten åka ut och hämta avfallet. Det medför onödiga transporter som årligen kostar cirka 6,5 miljoner kronor. Om hushållen i stället tar eget ansvar för soptransporterna ger det mindre miljöpåverkan än dagens lösning.
Kalle Nordstedt på Söderöra tror inte på projektet:
– Ska alla de som inte har egen båt ta med sig illaluktande soppåsar på Waxholmsbolagets båtar? Det låter inte som någon bra idé, säger han.
Kalle Nordstedt tvivlar även på att miljövinsten blir större om soporna från Söderöras 140 hushåll körs iland med privata båtar.
– Det blir många fler resor än de som sopbåten gör, säger han.
Även Susanne Lindahl på Vidinge sågar förslaget.
– Ska jag ta taxibåt varje gång jag ska slänga sopor, säger hon och fortsätter:
– Och om jag hyr ut mitt hus ska jag då kräva av hyresgästerna att de kör in sina sopor till fastlandet? Det här är en dålig idé.
Jan Paymer medger att det är ett stort steg som kräver attitydförändring och stor acceptans från öborna. Han ser också en möjlighet att sopstationer upprättas på större öar i stället för på fastlandet då det säkert behövs andra lösningar vid ett antal fastigheter även om han tror att de är få.
Hur ska äldre, handikappade och de utan egen båt kunna lämna sopor på fastlandet?
– Man kan säkert behöva göra avsteg från detta där ett större behov för annan lösning finns men det är väl något man får titta på, skriver Jan Payer till tidningen.