Foto: Lina Östman
I förra veckan lämnades listor med 4 089 namn över till kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör (M) och utbildningsnämndens ordförande Fredrik Snejbjerg (L). Det är mer än tio procent av de röstberättigade i kommunen och räcker därmed för att kräva en folkomröstning om förslagen till omorganisation av skolor i kommunen, som under hösten fått kraftig kritik.
Förslagen handlar dels om nedläggning av högstadierna på Möja, Svartsö och Runmarö, dels om samlokalisering och nedläggning av ett antal skolor och förskolor på fastlandet, däribland Munkmoraskolan i Gustavsberg och förskolan Farstaborg.
Insamlingen startade i november.
– Det har varit ett stort intresse för att skriva på. Egentligen har man ett halvår på sig att få in namnen, men redan efter en månad hade vi kommit långt. Vi trodde nog inte att det skulle gå så snabbt, speciellt mitt under en pandemi, säger Pernilla Alexandersson, berörd och engagerad medborgare som även är ordförande i organisationen Värmdös samlade föräldrar.
Efter överlämningen av namnlistorna var hon kritisk till responsen från politikerna.
– De tog emot det med ett leende och med stor respekt för det arbete vi gjort, men hänvisar hela tiden till att det handlar om känslor. Självklart känner vi oss överkörda och ledsna, men det är inte känslor som är vår största drivkraft. Det är att underlagen helt enkelt inte är tillräckligt bra att fatta beslut på.
Nu ska de insamlade namnen kontrolleras och därefter fattar kommunfullmäktige beslut om folkomröstningen ska genomföras, och i så fall när.
Ärendet kring ö-skolorna har redan skickats tillbaka till utbildningsnämnden efter en majoritetsåterremiss i kommunfullmäktige i november. Det är ännu inte bestämt när frågan kommer upp igen för beslut. Samlokaliseringsärendet skickades också tillbaka till kommunstyrelsen efter en minoritetsåterremiss.
Fakta/Folkinitiativ
• Om mer än tio procent av de röstberättigade begär det måste kommunen ordna en folkomröstning, om inte två tredjedelar av närvarande ledamöter i fullmäktige motsätter sig det, enligt kommunallagen.
• Resultatet av folkomröstningen är endast rådgivande.
• 2014 genomfördes en liknande folkomröstning i Värmdö gällande skolorganisationen. Då deltog 38 procent av kommuninvånarna, och 65 procent av de röstande svarade ja på frågan: ”Tycker du att kommunen ska ta fram en ny skolorganisation med berörda föräldrar, lärare och kommunens nämnder? Meningen är att den nya skolorganisationen ska förankras och beslutas med största möjliga majoritet”.