Torö, Sorunda och Ösmo ska bilda en egen kommun medan Nynäshamns stad blir en egen. Det föreslår lokalpartiet Sorundanet som i morgon går ut till kommunens alla röstberättigade och ber dem rösta för att saken ska utredas.
I morgon får alla hushåll i Nynäshamns kommun en broschyr från Sorundanet Nynäshamns kommunparti där de uppmanas att rösta för att en kommundelningsutredning genomförs.
– Vi vill att medborgarna kritiskt granskar det fakta vi presenterar, tittar på argumenten för en kommundelning och själva skapar sig en bild, säger Lena Dafgård, partiledare för Sorundanet.
Hon menar att en sådan utredning vore vitaliserande för kommunen oavsett om man går vidare med en delning eller inte.
– Jag hoppas att kommuninnevånarna kan se den fördelen, fortsätter Lena Dafgård.
Stora skillnader
Förutom att undersöka för- och nackdelar med en delning klarlägger en utredning också de utmaningar som Nynäshamn har att brottas med, enligt Lena Dafgård, och sådana finns det gott om menar hon.
– Nynäshamn har stora problem med måluppfyllnad, arbetsmiljö och många sjukskrivningar så en genomlysning av hela kommunen behövs av flera skäl, fortsätter Lena Dafgård.
Sorundanet hävdar också att det är stora skillnader i resurstilldelning mellan skolorna i Nynäshamns tät- och landsbygdsorter. En rad andra akuta problem listas i foldern som också innehåller statistik som ska stödja detta.
– Statistiken kommer från Nynäshamns egen utredning om sin landsbygd, från Statistiska centralbyrån och andra ställen, säger Per Ranch, Sorundanets kampanjledare för ”JA till två kommuner”.
– Vi vill inte vara elaka utan bara lyfta fram fakta, fortsätter han.
Pågår i ett halvår
Kostnaden för en kommundelningsutredning är cirka 300 000 kronor, enligt Lena Dafgård som anser att det i sammanhanget är en blygsam summa. Namninsamlingen ska pågå under ett halvår och därefter kommer namnunderskrifterna att överlämnas till kommunen. Totalt krävs drygt 2 000 namnunderskrifter för att en folkomröstning ska kunna genomföras. Det är ändå möjligt för kommunledningen att säga nej till det men då blir det en valfråga 2018 lovar Sorundanet.
– Men jag tror inte att man säger nej för trycket på den politiska ledningen kommer att bli för starkt, säger Lena Dafgård.
Även om en framtida folkomröstning förordar att en kommundelning görs är det regeringen som slutligen avgör frågan.