
Kammaråklagaren Karin Hemrå Forsberg kommer fram till att jägarna visserligen jagat inom ett naturreservat, men att det inte går att styrka att de varit vårdslösa eller att säljakten inom reservatet skett uppsåtligen, vilket Norrtelje tidning var först med att berätta. Naturreservatet Svenska Högarna utvidgades i slutet av april i år till den bergshäll där en av sälarna sköts. Länsstyrelsen tillhandahåller en app där alla naturreservat ingår.
– Den här appen hade inte uppdaterats med det här området vid tiden för skjutningen av sälen, säger hon och fortsätter:
– Den ansvarige för jakten använde appen för att kontrollera om jägarna var inom reservatet eller inte. Man kan inte lägga honom till last att länsstyrelsen inte uppdaterat sin app. Han har gjort vad man kan förvänta sig av honom för att kolla upp var han var genom att använda appen, menar jag.
Enligt Klas Henriksson har han använt friluftsappen Naturkartan men den appen är inte länsstyrelsens.
– Appen tillhandahålls av ett privat företag och vi är flera aktörer som köper in oss på den, säger Åsa Lagerlöf, miljöhandläggare på länsstyrelsen.
Är den hundraprocentigt täckande?
– Inte alls! Länsstyrelsen har lagt in ett urval av särskilt besöksvärda områden. Syftet med appen är att tillhandahålla information om sådana områden så att man kan hitta leder, rastplatser och liknande.
Kan appen användas vid jakt så man vet var man får jaga?
– Om man jagar är man skyldig att veta att man har rätt att jaga på området. Som jägare bör man använda information som är korrekt och uppdaterad.
Hur ser du på att förundersökningen om den misstänkta tjuvjakten läggs ner på grund av appen?
– Ingen kommentar. Det är en fråga för polisen.
Om Åsa Lagerlöfs uppgifter stämmer betyder det att Klas Henriksson och även Karin Hemrå Forsberg gjort sina bedömningar utifrån en ofullständig karttjänst.
– Naturkartan är inte ett facit över de skyddade områdena i Stockholms län. Det är mer en reklamplats, säger en källa med god insikt i hur appen fungerar.
När tidningen Skärgården frågar Karin Hemrå Forsberg om en app kan vara så avgörande i en utredning svarar hon:
– Det får stå för dig. Om någon är missnöjd med det här beslutet får de begära överprövning, men då krävs att du har talerätt.
Kriminalinspektör Lars Staf vid polisen i Norrtälje, som utrett den misstänka tjuvjakten, säger:
– Visar det sig att vi har fått fel uppgifter får i så fall åklagaren fatta beslut om utredningen ska öppnas igen.
Klas Henriksson har hela tiden hävdat att han är oskyldig. Han har inte ställt upp på intervjuer för tidningen Skärgården, men skriver nu i ett sms:
”Det är alltid jobbigt att vara anklagad för något man inte gjort. Det har påverkat verksamheten och företagets rykte när man skriver saker utan att ta reda på fakta. Vid det aktuella tillfället var jag ute privat med vänner och företaget hade inget med händelsen att göra. Trots det har Tidningen Skärgården gått ut med mitt namn och pekat ut mitt företag. Jag hoppas få upprättelse för det!”
I en rad artiklar har Skärgården beskrivit hur säljakt bedrivits i organiserad form i norra skärgården av företaget Roslagens Jakt & Vilt som han är vd för. De senaste åren har företaget lagt ut en rad bilder från ytterskärgården på gästande jägare och salufört jakterna i sociala media.
Jakterna har bedrivits under åren 2016–2020. Roslagens Jakt & Vilt kan tjäna nästan 100 000 kronor på varje säljakt som arrangeras. Upp till tre sådana jakter kan genomföras varje vecka. Skärgården har även rapporterat om företagets jakt på rådjur och mufflon, vilka skett på annans mark utan tillstånd.
Parallellt med den nu nedlagda utredningen av säljakten pågår fortfarande en utredning mot Roslagens Jakt & Vilt om misstänkt tjuvjakt på rådjur i Norrpada skärgård. Central i den utredningen är en film från Youtube som visar hur och exakt var rådjuret fälldes.
Kustbevakare kritiska mot åklagarens beslut
Beslutet att lägga ner förundersökningen mot säljägarna kritiseras av både kustbevakare och jägare.
Kustbevakningen har lagt ner stora resurser och mycket tid på att spana på Roslagens Jakt & Vilts säljakter. Källor inom myndigheten som Skärgården talat med var säkra på att deras uppgifter skulle räcka till åtal.
Flera kustbevakare är nu frustrerade över kammaråklagare Karin Hemrå Forsbergs beslut att lägga ner förundersökningen förra fredagen.
– Spontant tycker jag att det här borde gått till åtal. Jag kan bara känna en stor besvikelse. Det känns jävligt surt att utredningen läggs ner på grund av att en app inte är uppdaterad, säger en källa inom Kustbevakningen och fortsätter:
– Jag känner inte åklagaren och vet inte hur bevandrad hon är i den här typen av lagstiftning, men om man är ute och jagar är man skyldig att hålla reda på vad som gäller.
Den bedömningen delas av Torsten Mörner, före detta ordförande i Svenska Jägareförbundet.
– Det måste vara ett misstag av åklagaren att basera beslutet på en app. Man måste utgå ifrån vad som står i lagstiftningen och där står vad som gäller för säljakt i dessa områden, säger han.