KRÖNIKA. I våras gjorde Sveriges kommuner och regioner (SKR) en undersökning om hur kommunerna påverkas av inflyttande sommargäster i behov av hemtjänst. Norrtälje som är en av de kommuner som tar emot flest tillfälliga hemtjänstbrukare under sommarmånaderna, tog i år emot 116 äldre. Något som Ann-Sophie Holgersson förbundsdirektör på KSON beklagade sig över i en artikel i Norrtelje Tidning den 9 september i år.
Där förklarade hon att kommunen såklart är glada att sommargästerna vill besöka kommunen, och att det rent lagstiftningsmässigt har rätt att bo i sina sommarstugor även om de är i behov av hemtjänst. Men att det blir knepigt för kommunen som måste ordna personal. Med andra ord: kommunen är inte alls glad. Den har en lag att förhålla sig till och sommarstugeägarna som varje år spenderat sin semesterkassa i kommunen – ibland under en hel livstid – är inte längre önskvärda.
Jag har arbetat mer än halva mitt yrkesliv i äldreomsorgen och är trött på gnället och det ständigt nedlåtande tonläget i debatten om de äldre. Gamla människor är inte en belastning. De är skattebetalare. Att det blir sommar varje år är inte en överraskning utan ett faktum som kommunerna och utförarna känner till. Om det finns fel i systemet som gör att det fungerar dåligt ger det knappast de ansvariga rätt att peka ut de äldre som en olägenhet.
I SKR:s undersökning framkom även att en del kommuner ansåg att de drabbades ekonomiskt. Om än begränsat. Då sommarkommunen ersätts av hemkommunen för den tillfälliga hemtjänsten. Dock kan det uppstå en viss kostnad. Till exempel för personalens längre resvägar eller båttransport till en ö. Eftersom hemkommunen endast ersätter för den kostnad de själva har för brukarens hemtjänst.
Men då ska vi komma ihåg hur det var när kvarboendeprincipen infördes i början av 2000-talet. Istället för att flytta till äldreboende skulle människor stanna hemma med hjälp av hemtjänst så längde det gick. Då hette det att det var för medborgarnas bästa. Alla skulle se fram emot en ålderdom präglad av frihet och självbestämmande, med rätt att leva sina egna självvalda liv. Det var bra. Inte minst för kommunerna eftersom kostanden är en tredjedel av en ålderdomshemsplats. Så långt tyckte nog kommunerna att det var kalas med äldres rätt till egna liv. Men nu börjar det bli lite jobbigt ändå. Hur man ska tackla det hela återstår att se. Politikerna ska se över det som framkommit i SKR:s undersökning. Kanske kan de hitta en modell där de äldre stannar hemma och bara utövar frihet och självbestämmande i sina stadslägenheter hela sommaren.