
Två fritidshus med altaner samt en bod ska rivas då de saknar strandskyddsdispens. Detta trots att de byggdes från 1988 och framåt. Det beslutar bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden i Värmdö kommun.
”Strandskyddets allmänna intressen väger tyngre än fastighetsägarnas intresse av att få behålla byggnaderna”, skriver de i beslutet.
Ärendet gäller en fastighet på Runmarö där ägarna i efterhand, november 2021, ansökt om strandskyddsdispens för de redan uppförda byggnaderna. På tomten finns en huvudbyggnad och en bod som har strandskyddsdispens sedan 1985 men de övriga fritidshusen om 55 och 62 kvadratmeter samt altanerna, uppförda mellan 1988 och 2007, saknar det.
Som skäl till strandskyddsdispens uppger ägarna bland annat att hemfridszon genom huvudbyggnaderna redan ianspråktar större delen av fastigheten. Det finns även ett gammalt bygglov från 1962 för en sportstuga om 16 kvadratmeter.
Bygg- och miljöavdelningen gjorde i somras ett platsbesök och gör bedömningen att den lovliga huvudbyggnaden knappt syns och har en begränsad hemfridszon, men att de olovliga byggnaderna är mer dominerande och har ökat den privatiserande effekten på området. En av altanerna går utanför tomtgränsen.
Avdelningen bedömer att byggnaderna hindrar och avhåller allmänheten från att beträda ett område där de annars skulle ha fått färdas fritt och skapar en mer avskärmad miljö. ”Denna olägenhet bedöms inte kunna undanröjas till fullo med annat än att åtgärderna ska tas bort”. Att byggnaderna stått där länge och nyttjats av ägarna lär inte utgöra ett dispensskäl heller, skriver de och hänvisar till en dom i MÖD från 2003.
I beslutet som togs i november 2022 skriver nämnden att fastighetsägarna senast sex månader efter att domen vunnit laga kraft ska ta bort de olovligt utförda byggnaderna. Följs inte föreläggandet kan nämnden begära handräckning hos Kronofogden. De tar även ut en avgift om 14 400 kronor för prövning av strandskyddsdispens. Avgiften ska betalas även om fastighetsägarna överklagar.