
Den värsta stormen på ett halvsekel. Så beskrivs ovädret Alfrida, som efter nyårshelgen drabbade Stockholms skärgård med full kraft och lämnade en enorm förödelse efter sig. Men mitt i krisen växte medmänskligheten och många öbor ställde upp för varandra i det svåra läget.
Jan von Schewen och hans familj var i sitt hus på Håtö när Alfrida slog till. Ett träd rasade över huset och rakt in i badrummet. Jan fick en gren på sig men kom mirakulöst undan oskadd. Huset i övrigt klarade sig också bra men båtarna, som stod uppställda på tomten, gick det sämre för. En fallande gran krossade däck och vindrutor på en familjens större båtar.
– Det här är det värsta jag varit med om. Vi fick ström tillbaka ganska snabbt men alla elledningar ligger på marken och det är en himla massa träd. Jag är ändå väldigt nöjd. Försäkringsbolaget har varit schysst och jag har haft tur i oturen. Det hade kunnat gå mycket värre, säger Jan von Schewen.
Husarö stod utan el från natten till onsdagen fram till fredagseftermiddagen. Husaröborna kunde under de mörka dygnen varken duscha, laga mat eller gå på toaletten. Ett tjugotal hus hade fått träd över sig och de strömlösa masterna innebar även att öborna i stora områden förlorade mobiltäckningen. Brandvärnschefen Hugo Duhs, en av ett trettiotal bofasta på ön, är besviken över hur elleverantören Eon har skött sig i krisläget.
– Vi fick hela tiden fel information från Eon. De hade bara kollat kraftledningsgatan fram till Husarö, där de såg att det var ström, men ut till själva ön har det varit strömlöst. När folk har ringt och felanmält har Eon påstått att det bara är tre strömlösa fastigheter fast det egentligen var hela ön. När vi till slut fick prata med de operativa cheferna på Eon började det äntligen hända saker, säger Hugo Duhs, som tror att hans öppna brev till Eon, som fick stor spridning på sociala medier, kan ha påskyndat ärendet.
Öarna i Norrtälje skärgård hör till de hårdast drabbade av Alfridas framfart. På Blidö ligger nedfallna tallar och granar som plockepinn över hela ön. Träden har blockerat vägar, krossat hus, och slitit av elledningar. Flera har fått sina fastigheter och båtar demolerade och man saknade både el och vatten under en veckas tid. I skrivande stund är ännu några hushåll strömlösa och den lokala ICA-butiken har under hela perioden hållits stängd.
Många oroliga fritidshusägare reste efter stormens framfart ut till öarna för att se till sina lantställen och vid färjeläget i Furusund var kön lika lång som vid midsommar. En av dem var Anette Holm, fritidsboende i Stämmarsund på Blidö.
– Jag har fått slänga all mat i kyl och frysar. Två av mina ungträd har brutits av, men det är ju inget att tala om. Det finns de som drabbats mycket värre, säger hon.
Anette berättar att flera av hennes grannar haft änglavakt då träd fallit ner bara en hårsmån från deras hus. Mitt i all bedrövelse är hon ändå glad över hur solidariska Blidöborna varit mot varandra.
– Många har drabbats hårt på ön, men det uppstår en samhörighet och vi hjälps åt, – enskilda personer, grannar och lokala företag. Man blir rädd om varandra på ett sätt som verkligen berör, säger hon.
Via sociala medier erbjöd öborna såväl vänner som främlingar hjälp med allt från sovplats till vatten åt hästar och skjuts in till stan. Man erbjuder att åka förbi och titta till varandras fritidshus eller om en mormor är okej. På Blidö har den lokala brandstationen öppnats för alla som behöver värma sig, ladda mobilen, duscha eller ta en fika. Många har också engagerat sig i röjningsarbetet på öarna. På grannön Söderöra, där ett tusental träd blåst omkull, är Fredrik Nordblom är en av dem som har hjälpt till efter förödelsen.
– Dagen därpå slöt vi samman, både en del bofasta och en del sommargäster, delade upp oss och började arbetet med att frilägga vägarna på ön. Elen var ju också borta så vi kände att det var viktigt att få vägarna farbara för kommande arbeten och för att folk skulle kunna ta sig fram till husen, säger han.
På Blidö har Blidöbygdens Skärgårdsservice åkt runt och tittat till äldre öbor som saknar hemtjänst och inte har kunnat ta sig ut för att söka hjälp. Tack vare en lokal Facebookgrupp har de kommit i kontakt med människor som lånat ut gasoltuber och elverk som de sedan kunnat hämta upp och köra ut till behövande. Som en uppskattning för deras insatser har Anette Holm startat en insamling på Facebook. Pengar, som enligt företagets grundare Desirée Rijns Tjälldén kommer att användas till framtida, förebyggande insatser.
– Vi har fått in drygt 4 700 kronor och bestämt att starta en krisfond så att pengarna kan växa utifall någonting liknande skulle ske igen, säger Desirée Rijns Tjälldén.