
Kritiken mot EU-kommissionens förslag att införa totalförbud mot ålfiske i Östersjön låter inte vänta på sig.
– Det här förslaget är orättvist, säger Henrik C Andersson, länsfiskekonsulent vid länsstyrelsen i Stockholm.
Beståndet av den europeiska ålen har minskat drastiskt de senaste 30 åren. Enligt EU:s beräkningar finns endast fem procent av ålbeståndet kvar i de europeiska vattnen, vilket är en alarmerande låg siffra. Därför föreslår EU-kommissionen att införa ett förbud mot allt ålfiske i hela Östersjön.
– Som vanligt ger de sig på det småskaliga fisket när det finns flera andra predatorer som tar långt mer ål än vad fisket gör, säger Rune Wikström, ålfiskare.
Han menar att vattenkraftverk och skarv är långt större orsaker till åldöden än det småskaliga fisket.
– Många säger att vattenkraften är så ren. Men vad många inte är medvetna om är att alla som använder en lampa är en del av den ålmassaker som sker varje dag.
Eftersom Rune Wikström även fiskar annan fisk blir ett eventuellt totalförbud för ålfiske inte helt avgörande för hans verksamhet.
– Men det kommer absolut att bli kännbart, säger han.
Henrik C Andersson delar Rune Wikströms kritik.
– Det här förslaget slår orättvist mot Sverige. Här har vi redan en generös ålförvaltningsplan som reglerar ålfisket noggrant.
Istället för ett totalförbud tycker han att EU borde se till att fler länder i Europa tar fram en förvaltningsplan för ålen, något som enligt honom saknas i flera länder.
– Det måste till lika generösa förvaltningsplaner i hela Europa eftersom ålen finns över hela kontinenten. Att begränsa förbudet till endast Östersjön kommer sannolikt inte att rädda ålen, säger Henrik C Andersson.