Antalet utfärdade fiskelicenser fortsätter att sjunka. Ny statistik visar att antalet licenser över hela landet minskat med nästan en fjärdedel sedan 2015.
I Stockholms län har antalet licenser för yrkesfiskare minskat stadigt under de senaste fem åren. Från att mellan 2016 till 2018 legat stadigt på 37 utfärdade licenser var siffran i januari i år 25 stycken, enligt ny statistik från Havs- och vattenmyndigheten.
Trenden ser likadan ut på riksnivå. Sedan 2015 har antalet licenser över hela Sverige minskat med 22 procent och är nu nere på 1 055 totalt, varav de flesta utfärdats i Västra Götalands län.
– Det finns problem med lönsamheten. Många slutar på grund av det. Situationen för många fiskarter är väldigt dålig, inte minst torsken, säger Patrik Persson, enhetschef på Havs- och vattenmyndigheten, till Nyhetsbyrån Siren.
Fiskelicenserna är kopplade till fartyg och det finns en tendens att man går mot färre och effektivare fiskefartyg, menar Patrik Persson.
– Men man fiskar för ungefär samma värde från år till år.
Anders Jansson, fiskare på Björkö utanför Ornö och sekreterare i Stockholms läns fiskarförbund, tycker att utvecklingen är sorglig.
– Det är inget bra sätt att försörja sig på längre. Men vi som fiskar skulle vara betjänta av att vara fler, säger han.
Han skulle vilja att det blir enklare att kunna komma igång som småskalig yrkesfiskare.
– Det är idag lätt att sluta fiska och upphöra med licensen, men svårt att få någon. Det borde egentligen inte finnas några krav på licenser för den som vill börja fiska på sina egna vatten. Vi fiskar ju väldigt lite och det är inte fråga om att någon i det här läget skulle ta upp för mycket fisk, säger han och fortsätter:
– På 80-talet fiskades fyra-fem tusen ton strömming om året och nu är det på sin höjd femtio. Sen är det dåligt förvaltade bestånd, så det är problematiskt både i hur man delar ut de här rättigheterna och sedan att de överutnyttjats. Det är inte hållbar politik.
Anders Jansson menar att det småskaliga yrkesfisket under en lång tid hamnat i kläm mellan industrifisket och sportfisket.
– Att det nekas licenser för att fiska på enskilda vatten, när det gäller till exempel abborre och gädda, eftersom det är ont om dem beror på att man gynnat sportfisket. Den prioriteringen handlar inte om bestånden, utan den handlar om vem som får fiska. Det lokala fisket för livsmedel har missgynnats, säger han.
Han anser även att kvoterna borde fördelas på regionnivå snarare än över hela landet.
– Stockholm har ingen nytta av sin fiskeresurs längre, man har gett bort rättigheterna. Man borde se till att det finns regionala kvoter och att fisket kunde växa ganska fritt inom dem. Det finns ju en stor efterfrågan på lokalt producerade livsmedel i hela regionen.
Grafik: Nyhetsbyrån Siren