
Under våren och sommaren har såväl varg som lodjur observerats i skärgården. Nu har Naturvårdsverket fått i uppdrag att utreda hur skyddsjakten av varg kan utvecklas.
För ett par veckor sedan gjordes en vargobservation på Arholma av Torvald Hvistendahl och hans son. Han uppger att de först såg, vad som verkade vara, en hund. Men vid en närmare titt upptäckte dem att det rörde sig om en varg.
– Då sprang den förbi vårt hus och var kanske 50 meter som närmast, säger Torvald Hvistendahl.
Tack vare att sonen fångade förloppet på film kunde länsstyrelsen sedan bekräfta att det observerade djuret var en varg. Det var skönt, menar Arholmabon.
– Man blir alltid misstänkt för att ha sett i syne, men här råder det ingen tvekan.
Ytterligare en varg har setts tidigare i år, på Väddö. Vargen fångades på bild den 25 maj av Lennart Arrhenius åtelkamera. Han är senior advisor på Stiftelsen Barnens dag (som förvaltar Barnens Ö). Enligt honom är länsstyrelsen säkra på att det djur som observerats är en varg, men trots det kan Naturvårdsverket inte bekräfta saken.
– De vill inte köpa den bilden på ”viltobs” (observation av vilt, reds. anm.), för man måste se hela huvudet. Men det finns inget annat djur, med eller utan huvud, som ser ut så.
Barnens Ö har ett hundratal får, berättar Lennart Arrhenius. De producerar i sin tur många lamm, vilka blir till enkla byten när vargen är på besök.
– Det är tråkigt att den tar lammen.
Även lodjur har påträffats på Väddö i år. Det vilda djuret fastnar återkommande i bild på den kamera som Lennart Arrhenius har satt upp i skogen. Han uppger att lodjuren brukar attackera de ankor, grisar och getter som finns på Barnens Ö:s djurkollo.
Enligt den senaste rovdjursinventeringen från Stockholms länsstyrelse finns ett antal lodjursfamiljer i länet, samt ett vargrevir som gränsar till Södermanlands län. Vilthandläggaren Ingemar Parck menar att det inte alltid är lätt att fastställa skadeorsaken på de tamdjur som blir attackerade.
– När det gäller små djur, som ankor och höns, så finns det oftast inte så mycket kvar av djuren. Ett större djur har man mera kvar av och då kan man enklare bedöma vilken art som har orsakat skadan.
Naturvårdsverket är i färd med att, på regeringens uppdrag, utreda hur skyddsjakten efter varg kan utvecklas. Syftet är delvis att förhindra skador på tamdjur.
Jim Smith Rehnström