Bussförbindelserna till Väddö var usla men genom envishet, uthållighet och ett skarpt förslag lyckades ortsborna få SL att tänka om. I dag har bygden en väl fungerande kollektivtrafik och nu går man vidare med andra angelägna frågor. Följ med till Väddöbygden där det finns ett starkt engagemang för ortens framtid och utveckling.
På Väddö vimlar det av intresseföreningar som var och en på sitt sätt arbetar för att bygden ska utvecklas och bli mer attraktiv för boende och besökare.
– Vi jobbar för att det ska hända saker och bygden är på väg in i en god spiral. Vi har en rolig framtid framför oss, spår Mats Ryderborn, ICA-handlare på orten och en av de många engagerade.
Men liksom andra mindre orter har också Väddöbygden klassiska glesbygdsproblem att brottas med. Mellan november och mars dras flera butiker med negativt resultat, något som de måste ta igen under den korta sommarperioden. Väg 76, som löper genom Älmsta, är smal och de allmänna kommunikationerna har lämnat en hel del att önska.
– Buss 636 och 637 gick sällan och nästan alltid samtidigt, säger Rune Karlsson, i föreningen Framtid Älmsta.
Just den dåliga busstrafiken är ett målande exempel på hur ortens föreningar lyckades vända utvecklingen till något positivt.
Rune Karlsson satte sig ner och funderade på vilken kollektivtrafik bygden behövde och hur det kunde ordnas med rimliga resurser.
Resultatet blev en turlista där bussarna gick en gång i timmen vid samma klockslag plus att han lade till tre turer. Redan för fem år sedan presenterades Runes turlista för SL första gången men responsen var till en början obefintlig.
– Så plötsligt i december förra året gjorde de precis som jag sa. De tog mitt förslag men lade till ytterligare 14 turer. Nu går det två, tre, bussar i timmen vissa tider och de går sent på kvällarna. Det är bättre än vad vi vågat drömma om, fortsätter Rune Karlsson.
Han hoppas nu att folk lägger sig vinn om att nyttja bussarna så det inte blir neddragningar i trafiken.
Den smala och snirkliga vägen hör också till föreningarnas prioriterade projekt.
– En gång byggdes vägen för att folk skulle kunna nå varandra men den har blivit en barriär. Den är så smal att folk inte vågar cykla på den. Man kan inte ta sig till varandra utan bil, säger Rune Karlsson.
När Framtid Älmsta diskuterade problemet med länsstyrelsen började det hända saker. Kommunen och Trafikverket finansierar en utredning där även representanter för orten deltar.
– Det fungerar bra. De har fått stor lokalkännedom och vi är nöjda med resultatet så här långt, fortsätter Rune Karlsson.
Visionen är en cykelväg mellan Norrtälje stad och Grisslehamn. Olycksriskerna skulle minska drastiskt om det blev möjligt att nå grannar och busshållplatser med cykel på ett tryggt sätt.
– Den dagen cykelvägen byggs ska vi fira, säger Rune Karlsson.
Ett annat projekt, ständigt pågående, är arbetet med Väddö kanal.
– Vi vill bli en kanalort, säger Leif Lennartsson, Framtid Älmsta, som jobbar mycket med frågan tillsammans med föreningen Väddö kanalvänner.
Stränderna längs kanalen kräver ständigt underhåll för att inte växa igen. Röjning av sly är en återkommande punkt på programmet som nu har intensifierats.
– Vi vill att samhället ska se kanalen och att samhället ska synas från kanalen, säger Mats Ryderborn.
Tanken är att de många fritidsbåtar som passerar genom vattenvägen ska få en skymt av Älmsta och lockas att göra ett strandhugg. Längs stränderna har parkbänkar placerats ut och rabatter anlagts. Nu planerar man för en gångbrygga mellan Älmsta ångbåtsbrygga och gästbryggan och snart hoppas man också kunna ordna belysning efter kanalen med solcellsdriven armatur.
Inför den stundande sommarsäsongen planeras förstås också en rad evenemang i Väddöbygden. I morgon, fredag, blir det nationaldagsfirande vid Sjöfartsmuséet och den 14 juni är det dags för Postrodden i Grisslehamn. Sen väntar sånglustspel, Väddödagen och Roslagsloppet som kommer att gå genom kanalen.
Det stundande valet i september fångar man upp genom att ordna Älmstadalen, en lokal motsvarighet till Almedalsveckan på Gotland, där lokalpolitikerna ska grillas.