
Utö skola letar med ljus och lykta efter en lärare till de yngre åldrarna inför hösten. Rekryteringen går trögt, något som visat sig ha blivit en trend de senaste åren. Personalbristen som har varit ett faktum de senaste tre åren har lösts tack vare hjälp från en pensionerad lärare och föräldrar.
Skärgårdsskolorna får allt svårare att rekrytera lärare, något som bland annat har uppmärksammats på Möja skola. Senast i raden är Utö skola som utan framgång har sökt rekrytera en lärare under våren. Skolledningen har tagit hjälp av ett rekryteringsföretag, men inte heller det har hjälpt.
- Vi har haft problem i tre år, men det har lösts med lite olika varianter, bland annat genom hjälp från en pensionerad lärare på ön och en förälder, säger Peter Nord som i dag är lärare på skolan.
Till hösten kommer skolan att ha 17 elever, möjligen 19 eftersom ett par elever just nu överväger att båtpendla till skolan från fastlandet. Skolan har två lärartjänster, plus att man tar in extra personal för ämnen som skolans lärare saknar kompetens för, som musik och bild.
Skolan är en F-9-skola och de äldre eleverna tillbringar en dag per vecka på Dalarö skola.
Peter Nord har arbetat på skolan sedan 1998 och har erfarenhet av att lärarrekryteringarna tidigare har gått lätt:
- Förr har vi kunnat välja mellan olika kandidater i rekryteringen, men nu är vi alltid nere på en kandidat mot slutet. Och tackar den personen nej så har vi ingen, säger han.
Att kandidaterna tackar nej i sluttampen är också det något som förvånar honom:
- Folk backar ur och är inte beredda på att flytta ut. Det är märkligt eftersom de borde veta vad de söker för tjänst, det är ju så lätt att genom internet få en bild av hur det är på Utö redan innan man söker, säger han.
Förra hösten hade skolan två kandidater för den utlysta lärartjänsten, men båda två hoppade av på grund av att steget att flytta ut var för stort.
- Vi har försökt hjälpa till med att ge möjlighet att anpassa schemat till aktiviteter på fastlandet och förklarat att medföljande barn visserligen har värre, men väldigt bra vänner här, men det har inte hjälpt.
Skolan kommer att annonsera på Utöbåten och runtom på ön i sommar i förhoppningen att turistströmmen ska ge större uppmärksamhet åt den utlysta tjänsten.
- Jag tycker det här är ett jättebra jobb. Man lär sig otroligt bra hur hela skolverksamheten fungerar eftersom vi driver hela administrationen vilket ger en bra överblick. Dessutom kan nyutexaminerade lärare göra sitt introduktionsår här för att få ut sin lärarlegitimation, fortsätter Peter Nord.
Vad en flytt till Utö innebär förklarar han vidare:
- Jag tycker inte att det är något speciellt att flytta ut, inte konstigare än att flytta till någon annan förort. Här finns många inflyttade personer. Sedan kommer man väldigt nära naturen och havet, något som vi även utnyttjar i skolan.
Foto: Johan Hellström