
När en Rindöbo ringde 112 i förra veckan skickade SOS Alarm en ambulans trots att färjan var inställd.
– Ambulansen blev avstyrd och istället skickades helikoptern. Om inte SOS Alarm får reda på det kan de heller inte omdisponera räddningsresurser, säger inringaren.
Trafikverket gick ut med information den 8 april om att färjan var inställd kvälls- och nattetid på grund av renovering av färjeläget. Det skedde via verkets olika informationskanaler som bland annat radio och trafikledningscentralen. De har kännedom om händelsen på Rindö och har utrett om det brustit internt.
– Vi har konstaterat att kommunikationen har gått vidare som den ska och kan bara spekulera i hur den tas emot. Sedan kan vi alltid utveckla så det blir ännu tydligare gentemot viktiga aktörer när ett sådant här arbete ska utföras, säger presskommunikatör Alexandra Elias.
SOS Alarm menar att det aldrig var fråga om något tidsspill och att de hade information om färjeläget men inte på den detaljnivå som kan behövas vid en utlarmning.
– Så vi tog kontakt med Färjerederiet eftersom man var osäker angående förändringarna och under tiden skickade man ambulans och helikopter samtidigt för att inte förlora någon tid, säger Linda Bengtsson, presskommunikatör.
Finns det något ni kan se över för att ha bättre detaljinformation?
– Jag kan inte kommentera det närmre än att vi har en dialog hela tiden med de olika externa parter vi samarbetar med som ingår i en larmkedja för att den ska vara så säker och trygg som möjligt, säger Linda Bengtsson.
Väl på plats sa helikopterbesättningen att plattan var dåligt röjd och därmed inte trafiksäker. Den har några Rindöbor själva röjt under helgen – något de menar bör vara kommunens ansvar.
– Om man inte prioriterar det på en skärgårdsö, vad har man för säkerhetstänk då? Vi är beroende av helikoptern på ön. Får vi en hjärtpatient och de måste hovra 10 minuter utsätter de patienten för en säkerhetsrisk, säger Rindöbon som ringde 112.
Denna gång slutade händelsen bra men han menar att det hela blev en onödig samhällskostnad.
– Man har inte varit kristallklar i sin information. Att en skärgårdsö med nästan tusen invånare har så bristfälligt säkerhetstänk från kommunens, Trafikverkets och Södra Roslagens miljö och hälsokontors sida gör att jag inte känner mig jättesäker. Det är så vi upplever den här situationen. Sedan får respektive myndighet förklara sig.
Skärgården har sökt Vaxholms stad för en kommentar om kommunens säkerhetsarbete men inte fått någon vid pressläggningen.