Tidplanen för att återföra ambulanshelikoptern från Norrtälje till Värmdö kommer inte att hålla. Det menar regionrådet Anna Starbrink (L) som dock vidhåller att målet om en Värmdöplacering fortfarande ligger fast.
När ambulanshelikoptern av säkerhetsskäl flyttade från Mölnvik på Värmdö till Norrtälje 2017 enades Stockholms läns landsting och Värmdö kommun i en gemensam avsiktsförklaring om att helikoptern skulle vara tillbaka på Värmdö senast september 2020. Men den tidplanen kommer inte att vara möjlig att hålla, menar nu Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd.
I en interpellation till Regions Stockholms regionfullmäktige i förra veckan hade S-politikern Lars Bryntesson riktat ett antal skarpa frågor till regionrådet gällande framdriften i frågan. Bland annat undrade han om målsättningen om återstationering senast 2020 kvarstår, och vilka konkreta åtgärder som hittills vidtagits för att det ska bli så.
Anna Starbrink har i ett skriftligt svar på frågorna konstaterat att en återstationering av helikoptern på Värmdö så snart som möjligt är önskvärd, men att det kommer ta längre tid än beräknat. Bland annat skriver hon:
“Förvaltningens bedömning är att detta är en flerårig process och att det inte är möjligt att färdigställa en ny basering i Värmdö till den 1 september 2020. Tidsåtgången för nödvändiga tillstånd, som till exempel miljö- och bygglov, är minst cirka sex månader och det är inte ovanligt att tillståndsprocessen tar flera år. Man bedömer att själva byggtiden är minst tolv månader.”
Återetableringen utreds för närvarande av Locum, på uppdrag av Hälso och sjukvårdsförvaltningen. Hittills har man kunnat konstatera att en återetablering i Mölnvik inte är möjlig, baserad på de krav på platsen som ställs av Transportstyrelsen och en hög risknivå för allmänheten. Flera andra placeringar på Värmdö har dock övervägts, exempelvis Södra Mölnvik, Hålludden, Kovik och Myttinge. De två sistnämnda rekommenderas dock inte.
I skrivelsen nämns också att även andra placeringar i länet övervägs. Det önskade placeringen på Värmdö har till stor utsträckning baserats på att räckvidden till olika delar av skärgården gynnas av en central placering. Men sedan flytten har bränsletankar etablerats vid Södersjukhuset och Karolinska i Solna för att helikoptern ska kunna invänta nya flygningar därifrån istället.
“Genom tankningsmöjligheter centralt i länet och möjlighet för besättningen att invänta nya uppdrag vid regionens sjukhus kan framflygningstiden till olika delar av regionen och bränsleförbrukningen minska. Åtgärderna innebär också att valet av framtida placeringar av bas blir mindre styrande på grund av avstånd till olika delar av länet”, skriver Anna Starbrink.
Under interpellationsdebatten var Lars Bryntesson fortsatt kritisk till att utredningen dragit ut på tiden och att det dröjt hela 14 månader från avsiktsförklaringen till dess att Locum fick sitt utredningsuppdrag i november i fjol.
– Det är tid använd till ingenting, sa han.