I år har Blidösundsbolaget strukit ett streck över den traditionella lunchmenyn på Storskär och Norrskär, vilket innebär att resenärerna inte längre kan äta den berömda ångbåtsbiffen på dagskryssningarna.
– En institution har gått i graven, det är en ren katastrof, säger Rune Söderberg.
Rederiet har gått över gränsen och bäddar för en säsong av besvikna lunchkryssare menar Söderberg – pensionär på Tynnigö – som riktar skarp kritik mot Blidösundsbolaget för att ha bytt ut varmrättsmenyn mot kallskuret.
– Sill och cesarsallad kan man ju äta vart som helst men ångbåtsbiff kan man bara äta ombord på en ångbåt.
Att biffen finns kvar på kvällskryssningarnas meny hjälper inte resenärer som Rune som åkt på lunchkryssningarna i över 40 år.
– Det är tradition för mig att äta lunch på Storskär och när jag arbetade representerade jag alltid genom att åka lunchturen. Jag har haft med mig gäster från Turkiet, Spanien, USA, ja från över allt egentligen. Det är det absolut bästa man kan bjuda på i Sverige. Att få uppleva skärgården från en ångbåt och att få äta en traditionell måltid ombord, det är ju liksom kronan på verket.
Rune tycker att Blidösundbolaget ska ompröva sitt beslut.
– Det är inte klokt, man har serverat ångbåtsbiffen i hundra år. Det har faktisk med en lång tradition att göra. Man kan inte bara ändra något sådant som man haft så pass länge, säger Söderberg.
Blidösundsbolagets vd Anna Margareta Jidberg tycker det är olyckligt att förändringen har drabbat en del stamgäster negativt.
– Jag skulle vilja sälja hur många ångbåtsbiffar som helst till lunch alla dagar i veckan, men de är alldeles för få som vill ha det. Vi har fullt med passagerare på båtarna men bara ett fåtal som väljer att äta i restaurangen. Då måste vi prova någonting nytt. Matsalarna är fantastisk fina och vi vill ju att så många som möjligt ska nyttja dem, och så här långt har restaurangbesöken ökat jämfört med förra säsongen, säger Jidberg.
Att ha både kalla och varma rätter på menyn för att göra alla nöjda är inte ett alternativ då det är begränsat med utrymme i köken menar hon.
– Vi kan inte ha hur stort utbud som helst ombord, det blir alldeles för omständligt utifrån planering och effektivitet.
Men ännu är hoppet för ångbåtsbiffen inte helt ute.
– Vi är beredda att ompröva beslutet, vi kommer att göra en utvärdering i slutet av den här säsongen och se, men nu testar vi det här, säger Jidberg.
Stine Christophersen text