Annons: Egentligen är överlevnadskit något som alla borde ha hemma, på resa, i skärgården, skogen och på fjället. Sakerna som ingår i ett överlevnadskit kan komma väl till hands när man minst anar det som vid strömavbrott, kraftigt oväder eller om bilen går sönder mitt ute i ingenstans. Det ingår i vad som brukar kallas för krisberedskap. Vi listar några saker att tänka på när det gäller överlevnadskit.
Minimal överlevnadskit
För vandring på fjället, i skärgården eller i skogen vill du definitivt inte bära på en massa tunga prylar. Därför är det bra att ditt överlevnadskit är väl genomtänkt och bara består av det mest nödvändiga. De basala delarna du bör ha med dig i alla situationer är vattenreningskit, räddningsfilt/nödfilt, första förband och visselpipa.
Kompletterat kit för överlevnad
Ditt överlevnadskit kan utifrån det mest basala kompletteras i det oändliga. Detta för att ge dig exempelvis bättre skydd, behaglig värme och hjälpmedel för exempelvis navigering eller göra upp eld. För värme och matlagning är det bra att kunna göra upp eld med exempelvis tändstål. Stålets fördel gentemot tändstickor är att det funkar även om det är blött. Tamponger tar otroligt liten plats och fattar snabbt eld vid gnistorna från tändstålet. Du kan navigera med hjälp av solen eller använda naturliga spår och följa vattendrag. En kompass ger dig dock större säkerhet i att hålla rätt kurs, men kräver samtidigt att du har koll på vilket håll du ska. En kniv kan komma väl till pass i många olika situationer. Det kan vara för att tälja flis eller småpinnar till elden eller skära till kvistar och granruskor för att bygga skydd.
Färdiga överlevnadskit
Flera återförsäljare har färdiga överlevnadskit för alla. För camping, skärgårdsliv, fritid med mera.
Dessa finns i både mindre och större alternativ med många olika redskap. Vissa kit är ihopsatta för att ha hemma vid nödfall, andra speciellt för vinteröverlevnad och några avsedda för vandring.