Trots att KSSS länge lovat att bygga en servicebyggnad i gästhamnen, lyser både toaletter och duschar ännu med sin frånvaro. Nu oroar sig Sandhamnsborna för miljön.
När KSSS, Eknö Hemman och Värmdö kommun ingick ett gemensamt exploateringsavtal år 2009, sattes en rad olika villkor upp. Bland annat att KSSS skulle få bygga 40 gäststugor på Telegrafholmen, mot att klubben byggde en servicebyggnad med toaletter och duschar i Sandhamns gästhamn som KSSS äger.
Men bygget har låtit vänta på sig, och besökarna i gästhamnen har i stället fått använda sig av Viamares toaletter, liksom kommunens, som alla stänger klockan 21. Därefter finns inga offentliga toaletter att tillgå i Sandhamn. Något som oroar de boende på ön. Stellan Lindström, ordförande i Sandhamns fastighetsägareförening:
– De toaletter som finns i dag är inte dimensionerade för den hamn som KSSS har.
Risken är, menar Stellan Lindström, att folk använder toaletterna i sina egna båtar eller helt enkelt går upp på land och sätter sig bland buskar och tomter och utför sina behov:
– Nya större båtar har holdingtanker, men inte de mindre äldre båtarna, där går avloppet rätt ut bara, så jag tror inte vattnet i hamnen är så nyttigt, säger Stellan Lindström och frågar sig vart hamnavgifterna egentligen går.
Att gästhamnen ännu inte har fått något servicehus förklarar nytillträdde klubbdirektören Johan Hedberg så här:
– Det finns bygglov för stugorna på Telegrafholmen, vi har inte börjat bygga ännu för än så länge har vi inte fått ihop det ekonomiskt. Så förutsättningarna för att bygga servicehuset finns ännu inte. Bygget av servicehuset är kopplat till exploateringen och intäkterna av Telegrafholmen, säger han och fortsätter:
– När det gäller hamnavgifterna så kostar det mycket att driva en hamn. Problemet är att all båtverksamhet har en så kort säsong och ett så hårt slitage på utrustningen, så det inte självklart att man får lönsamhet. Visst finns det intäkter i juli, men de räcker knappt ens till hamninvesteringarna.
När servicehuset står klart kan Johan Hedberg inte svara på men att skiten hamnar i vattnet eller i folks trädgårdar tror han inte:
– De allra flesta tömmer sina tankar på mackar och tömningsstationer, eller till havs, så det behöver man inte vara orolig för.
Stellan Lindström är också kritisk till att besökare i gästhamnen använder färskvattenslangar på bryggorna till att tvätta sina båtar. Något som han anser förkastligt på en ö som Sandön där färskvatten ofta är bristvara.
– De tvättar båtarna med livsmedel, det är slöseri med en resurs som vi ska vara rädda om, säger han.
Johan Hedberg håller med:
– Det är inte så färskvatten ska användas i Sandhamn, har det hänt så ska vi ta tag i det.