
Pandemin har gjort att Kapellskärs hamn går för högtryck. Däremot gjorde den samtidigt att det planerade firandet när hamnen i somras fyllde 60 år fick ställas in.
Det är torsdag morgon. SMHI har gett ut en klass 1-varning för länet, men ännu är vindarna ganska behärskade nere på hamnplanen i Kapellskär där jag mött upp hamnens driftchef Peter Lundman och stuverichefen Anderas Pedersen. Hamnen fyllde 60 år förra året, men något firande blev det inte på grund av pandemin. Just för dagen ligger tre fartyg förtöjda i hamnen och lastbilar kör ombord på M/S Finnfellow som strax ska avgå mot Nådendal. Det är en hel del gods som varje år fraktas in och ut ur Kapellskär.
– Vi pratar någonstans tre miljoner ton gods, totalt sett ungefär 200 000 långtradare. Även en hel del farligt gods, omkring 100 000 ton, berättar Peter Lundman.
Skulle man ställa alla lastbilar som dagligen kommer till hamnen på rad skulle sträckan bli en mil lång. Det är mycket trafik som passerar förbi Norrtälje. Pandemin har gjort att trycket ökat på hamnen då godstrafik från centrala Stockholm flyttats ut till Norvik och Kapellskär. Fartygen går nu ofta helt fulla, men i framtiden kan det bli ännu mer. Rederiet Finnlines har beställt flera nya fartyg, varav två kommer att anlöpa Kapellskär och ersätta fartygen som kör idag. Det första fartyget beräknas kunna leveras i slutet av 2021.
– Fartygen är i princip dubbelt så stora som de har nu och utrustade med hybriddrift, säger Peter Lundman.
Hybriddriften gör att fartygen drivs med batterier vid manövrering i hamnarna. Batterierna kan sedan laddas i hamnen. Infrastrukturen för det finns redan utbyggd även om inget av de fartyg som idag anlöper hamnen har utrustning att använda landström.
– Stockholms hamnar erbjuder rederierna ett bidrag på omkring en miljon kronor för att bygga om fartygen men det lönar sig ändå inte. De stora rederierna flyttar runt sina båtar. Om det inte finns samma infrastruktur överallt tycker de inte att det är värt att lägga ner pengar på det.
Men landström är bara en lite del i den nödvändiga klimatomställningen för sjöfarten. Fram till 2045 ska fartygen vara klimatneutrala, det innebär att även Finnlines nya, moderna fartyg kommer att behöva hitta alternativa drivmedel till den naturgas som används idag. Det kommer även att krävas omfattande infrastruktursatsningar i hamnarna för att erbjuda nya drivmedel. Men även om utmaningarna är stora är sjöfarten, trots allt, ett effektivt sätt att transportera gods på.
– Finnfellow lastar 120 lastbilar och infrastrukturen på vattnet är i princip gratis. Pratar man kryssningsfartyg och passagerartransporter är jag mer osäker, men pratar vi godstransporter är jag tvärsäker på att det är bra för miljön att köra på sjön, säger Peter Lundman.
En trend som hänger ihop med ett ökat miljötänkande är att kunder efterfrågar sätt att effektivisera logistiken.
– Det är något vi ser öka. Det kan till exempel komma in en lastbil som har gods till två olika ställen, ett till norra och ett till södra Sverige. Vi hjälper då till och delar upp lasten på två olika lastbilar. Efterfrågan görs av miljö- och kostnadsskäl, men det har inte riktigt varit så tidigare, då bränsle och chaufför har varit så billiga, säger Peter Lundman.
Medan vi samtalar går vi genom hamnen in i ett område där rader med släp står uppställda.
– Det här området är det vi kallar traileruppställningen. Mycket gods går bara med släpet över. Det är mycket platseffektivare att inte skicka över dragbilen och man slipper också skicka chauffören över, säger Andreas Pedersen.
– Ibland körs trailern till en kombiterminal och lyft upp på en tågvagn. Sedan körs godset på tåg och de sista milen med lastbil, återigen för att effektivisera, fyller Peter Lundman i.
Fartygen som trafikerar Kapellskär kommer främst från Finland och Baltikum.
– Mycket bygger på var du kan köra fram och tillbaka med 24-timmarstrafik, det är då det blir effektivt med tonnaget.
Läget i norra delen av Stockholms län gör att hamnen Stockholm Norvik inte påverkar volymen gods i Kapellskär.
– Vi kompletterar varandra med olika marknader, vi hoppas istället att det kommer att bli mer trafik totalt på vatten.
Peter Lundman kan sin verksamhet utan och innan. Han har jobbat i hamnen i 37 års tid.
– Det har inte varit en långtråkig dag, det är en så dynamisk verksamhet.
Under åren har det inträffat en rad incidenter i hamnen, men ingen där någon blivit allvarligt skadad.
– 2011 hade vi is som gjorde att inga fartyg kom in eller ut ur hamnen. Det tog bara en förmiddag innan vi hade fullt med gods. Det var köbildning en kilometer ut på E18. Polisen kom hit och undrade vad vi höll på med, säger Peter Lundman.
En riktigt allvarlig incident inträffade 1989 när M/S Diana II gick på grund vid Otterkobbarna och fick svåra skrovskador. Fartyget lyckades ta sig in till Kapellskär för egen maskin men stod på botten ett tag i hamnen innan den kunde länsas och föras till varv.
Stuverichefen Andreas Pedersen jobbade tidigare som sjökapten, men sadlade om för ett och ett halvt år sedan.
– Det som slog mig när jag berättade att jag jobbade i Kapellskär var att många frågade om jag jobbade med Viking lines båt Rosella. Det är det minsta fartyget här, men det som flest känner till. Jag blev lite förundrad över att så få kände till en så pass stor lokal verksamhet, säger han.
På tal om Rosella så såg Skärgårdens reporter inte en skymt av den i hamnen under besöket. Turen hade ställts in på grund av vädret visade det sig.
Fakta/Kapellskär
• Från Kapellskär har bedrivits sjöfart över till Åland och Finland sedan medeltiden.
• 1959 startade Viking line trafik från Gräddö till Finland. Året därpå hamnade hamnen i Kapellskär. Arrendeavtal slöts med markägaren Riddersholms fideikommiss.
• Efter hot om exporpriation förvärvade Landstinget fideikommisset 1972.
• 1979 invigs ny väg till Kapellskär
• 1997 Silja Line inleder vintertrafik med lastfärjan Gute.
• 1997 Tallink startar linjen Kapellskär-Paldiski
• 2013-2016 en omfattande ombyggnation av hamnen görs.